Terwijl de Brusselse regering reeds enkele ministerraden achter de rug heeft na het zomerreces, is het maandag de beurt aan het Brussels Parlement om het nieuwe parlementaire jaar af te trappen. Het belooft een zwaar jaar te worden, met een begroting die gebukt gaat onder de opeenvolgende crisissen - corona, Oekraïne en hoge energieprijzen en inflatie - maar ook door een aantal dossiers die ook binnen de meerderheid moeilijk liggen. Een vooruitblik.
Brussels Parlement krijgt dit jaar aantal heikele en zware dossiers voor de voeten
De openingszitting blijft niet beperkt tot de gebruikelijke formaliteiten, maar staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) krijgt meteen vier interpellaties voor de voeten over het dossier van de huurtoelagen. Ook over de plafond van de indexering van de huurprijzen is nog geen akkoord gevonden.
Ook zal het dossier rond Uber en de Brusselse taxi's weer de kop opduiken. Zowel bij oppositie als meerderheid wordt met grote belangstelling uitgekeken naar de uitvoeringsbesluiten van minister-president Rudi Vervoort (PS) om de nieuwe taxiordonnantie in werking te laten voordat de 'sparadraps'-ordonnantie afloopt.
Veel om naar uit te kijken dus de komende maanden, volgens Steven Van Garsse, chef politiek bij BRUZZ. "Het worden de maanden van de laatste kans." In de laatste jaren van de legislatuur worden er vaak niet veel nieuwe beslissingen meer genomen. Wel zouden binnenkort nog verschillende doorbraken kunnen volgen in nog hangende dossiers.
Tot slot moet de Brusselse regering in de komende weken een begroting voor 2023 opstellen, een moeilijke operatie omdat de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie wellicht nieuwe steunmaatregelen voor zowel burger als economie vereisen. En de opeenvolgende crisissen hebben al er zwaar ingehakt, wat de begroting betreft.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , politieke week