Het Beurs- en Muntplein wordt dit weekend ingenomen door Percusounds. Dat festival laat de Brusselaars twee dagen lang dansen en kennismaken met opzwepende ritmes. Organisator Flavio vertelde er bij Jeroen in onze radiostudio meer over en stelde ook een aantal instrumenten voor.
In Burundi, een buurland van Congo, staat de lokale trommel sinds 2014 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van VN-organisatie Unesco. Dat komt omdat het instrument ‘een bijna mystieke link’ heeft met het land. Vrij vertaald betekent Burundi ‘drum’, maar ook ‘koninkrijk’, zegt Terra Brasil, de organisator van festival Percusounds.
Twintig formaties verspreid over drie dagen
Dat ‘koninkrijk van de drum’ komt dit weekend even naar Brussel. Liefhebbers van het genre kunnen aan de Beurs en het Muntplein onder andere dansen op de muziek van N’Faly Kouyaté, die vooral bekend is van de groep Afro Celt Sound System.
Verder zakt ook de multi-instrumentalist, componist en dirigent Dendê af naar de hoofdstad. Die maakte in het verleden opnames met de Braziliaanse zanger Gilberto Gil die nog minister van Cultuur van het land is geweest.
Andere bekende namen op de affiche zijn O Maracujá en Anavantou. Maar de organisatie denkt ook aan groepen van eigen kweek. Zo mag het Brusselse collectief Batuqueria zaterdag het Muntplein proberen veroveren. In totaal staan er twintig formaties gepland verspreid over drie festivaldagen.
Workshops
Terra Brasil gaat voor een ‘totaalbeleving’ en biedt daarom ook workshops aan waar de bezoekers zelf de kunst van het trommelen kunnen leren. Daarnaast worden er wandeltochten en spelnamiddagen gehouden en kan er iets gegeten worden in de vele foodtrucks die het festival heeft opgezet.
Het volledige programma vind je terug op de website. In 2017 telde Percusounds zo’n 10.000 bezoekers.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , Percusounds , percussie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.