XL-reportage: chaos in het Justitiepaleis

Renée Vervaet
© Chris Verhaeghe - BRUZZ
23/12/2022

De laatste maanden is het steeds moeilijker om een verdachte op zijn of haar eigen proces te krijgen. Daarover getuigen advocaten en tolken voor de camera van BRUZZ. "Het is wachten tot een catastrofe op de hand is."

Een voorbeeld: een zware strafzaak werd voor de derde keer in een week tijd uitgesteld omdat de gedetineerden niet vervoerd konden worden. "Elke keer moeten wij dossiers in andere rechtbanken uitstellen voor deze zaak," betreurt strafpleiter Nathalie Gallant, bekend als advocate van terreurverdachte Salah Abdeslam. "En elke keer krijgen we na een halve dag te horen dat we de zaak opnieuw moeten uitstellen."

De lijst met voorbeelden is nog veel langer. Donderdag bleek dat een verdachte die voor de raadkamer moest verschijnen in het Brusselse SKY-ECC dossier 'vergeten' was. De man bleek om 10 uur 's morgens nog in Antwerpen in de gevangenis te zitten. Twee andere verdachten in omvangrijke drugdossiers werden bijna door de raadkamer vrijgelaten omdat ze niet konden overgebracht worden naar het Justitiepaleis. Tegen die beslissing ging het parket in beroep.

Ook in de raadkamer loopt het regelmatig mis. Zo werd ook de zaak van de van corruptie verdachte Eva Kaili uitgesteld omdat ze niet kon worden overgebracht. Kaili, de voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, blijft nog minstens een maand in de cel.

Wanneer aangehouden gevangenen - ondanks stakingen in de gevangenissen - toch naar het Justitiepaleis worden vervoerd, zijn er niet altijd voldoende politiemensen om de verdachten uit de cel in de kelder van het gebouw naar de zitting te brengen. "We wachten tot de gedetineerde naar boven kan worden gebracht," zeggen rechters al maanden zeer regelmatig.

Het gevolg van de logistieke problemen, is dat een proces soms zonder verdachte plaatsvindt. Dat gebeurt regelmatig, getuige een uitspraak van de voorzitster van een Nederlandstalige correctionele kamer. "Ik heb hier al wekenlang geen gedetineerde meer gezien."

In andere gevallen wordt een zaak uitgesteld. Dat zorgt niet alleen bij advocaten, maar ook bij tolken voor grote frustraties, omdat ze voor niets een halve dag vrij hebben gehouden. "Meer en meer gerechtstolken weigeren nog naar Brussel te komen," klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni