Het Kunstpatrimonium en de energiecrisis: 'Een graadje lager kan geen kwaad'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
23/09/2022

Voor Marjolijn Debulpaep van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) mag de temperatuur in onze kerken 's winters best een graadje lager: "Zolang de relatieve luchtvochtigheid maar tussen 50 en 60 procent schommelt."

Het is vanmiddag 19 graden in de Brusselse Begijnhofkerk en de luchtvochtigheid bedraagt een ideale 55 procent. Bovendien zijn de zes grote 17de-eeuwse doeken van Theodoor Van Loon onlangs gerestaureerd. Ze zijn toen beschermd met een waslaagje tegen schimmel.

In die zin is het een geluk dat de Begijnhofkerk al meer dan 36 jaar niet is verwarmd. 's Winters is de relatieve luchtvochtigheid namelijk een pak lager, tot zelfs maar 30 procent. "Dan kunnen bij hogere temperaturen scheuren en barsten ontstaan en kan de verflaag afschilferen," legt Debulpaep uit, die in het KIK de dienst Preventieve Conservatie leidt.

"De toestand is gewoonlijk een pak riskanter in een natte en warme herfst en lente, als de luchtvochtigheid boven de 65 procent zou uitstijgen, wat de schimmelgroeigrens is."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni