Ecologische luiers, papflessen van glas en biologische poedermelk: in de eerste ecocrèches van de Stad Brussel is alles biologisch afbreekbaar. De crèches maken deel uit van de Tivoli Green City, een wijk in Laken met vierhonderd passiefwoningen.
De Stad Brussel huldigt vrijdag de twee crèches in, die elk plaats hebben voor 62 kinderen. Niet alleen zijn de crèches op duurzame manier gebouwd, de meubels dragen ook het keurmerk voor duurzaamheid. Ook tijdens de dagelijkse werken streven de crèches ernaar om geen afval te produceren. Zo gebruiken de kinderen een glazen in plaats van plastic fles om zo de productie van pmd-afval tegen te gaan. Ook de luiers zijn biologisch afbreekbaar, en het eten is biologisch en seizoensgebonden.
De bouw van de twee crèches heeft samen 3 miljoen euro gekost, waarvan een groot deel gesubsidieerd door de Cocof, de Franstalige tegenhanger van de VGC. De Stad Brussel legde 1 miljoen euro neer. De crèches zijn vernoemd naar Régine Orfinger-Karlin, verzetsheld en de eerste vrouwelijke advocaat bij de Orde van Advocaten, en Wangari Muta Maathai, Keniaans milieu- en politiek activiste.
Good practices
Met deze twee crèches wil Brussel Stad de toon zetten voor alle crèches op haar grondgebied. Bevoegd schepen Arnaud Pinxteren (Ecolo) wil daarvoor ook budget vrij laten maken. Maar de duurzame oplossing hoeft niet altijd duur te zijn, benadrukt hij: "Sinds halverwege augustus gebruiken alle crèches biologisch poedermelk,” zegt Pinxteren. “Dat kostte niets extra, en het is een concreet voorbeeld van een good practice die we verder hebben kunnen verspreiden."
De crèches maken deel uit van Tivoli Green City, een wijk met vierhonderd duurzame woningen die in mei werden ingehuldigd. De crèches passen binnen de filosofie van de duurzame wijk, zegt Pinxteren. "We wilden niet alleen woningen bouwen, maar ook de diensten op wandelafstand creëren. Zo kunnen verplaatsingen ook duurzaam gebeuren, en hoeft dat niet met de auto."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.