Donderdag organiseren scholieren voor de derde keer een betoging voor het klimaat. Woensdagmiddag waren de leerlingen Pili Verbinnen en Luna Bauwens, de Brusselse trekkers voor Youth for Climate samen met leerkracht Mathias Vander Hoogerstraete te gast in de studio van A La Carte. Daaruit bleek dat ook de leerkrachten zich beginnen te organiseren. "Ook wij hebben stakingsrecht."
Volgens leerkracht Mathias Vander Hoogerstraete hebben de leerlingen wel degelijk een punt. “Als je kijkt naar de cijfers is het inderdaad erbarmelijk gesteld met ons klimaat,” zegt hij. Daarom wil hij zich ook engageren. “We zijn met enkele leerkrachten samengekomen en met Teachers For Climate gestart,” vertelt hij in onze studio.
“We kunnen moeilijk de leerlingen oproepen om te gaan spijbelen, maar we kunnen hen wel inhoudelijk ondersteunen door op school rond het klimaat te werken. Daarnaast willen we ons ook engageren. Wij hebben ook recht op een stakingsdag. We bekijken nu of we dat kunnen organiseren. Ik ben ook nog jong, en het klimaat gaat ook ons aan."
Aflossing door studenten
De scholieren willen doorgaan met de acties tot aan de verkiezingen in mei. “Maar vanaf februari worden we bijgestaan door de studenten, die nu nog examens hebben. Misschien kunnen we elkaar dan aflossen,” zegt Luna Bauwens. “Maar Youth For Climate blijft in elk geval doorgaan.”
Vorige week kwamen er zo’n 12.500 leerlingen op straat. “Het is nog afwachten hoeveel er morgen zullen bij zijn. Dat kunnen we moeilijk op voorhand inschatten,” zeggen de studenten nog.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , A la Carte , klimaatbetoging , klimaatjongeren , Teachers For Climate , Youth For Climate
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.