Aan het Noordstation in Brussel is zaterdag omstreeks 14.30 uur de 'Europese mars voor Palestina' van start gegaan. De politie telde zeker 21.000 deelnemers.
Aan het Noordstation in Brussel is zaterdag omstreeks 14.30 uur de 'Europese mars voor Palestina' van start gegaan. De politie telde zeker 21.000 deelnemers.
De mars, die plaatsvindt met Wapenstilstand, wordt ondersteund door heel wat middenveldorganisaties, bijvoorbeeld ABVV, Intal, CNCD-11.11.11, Communauté palestinienne de Belgique et du Luxembourg, Comité belge de soutien au Peuple Sahraoui, De-Colonizer, ECCP, Een Andere Joodse Stem en nog vele andere organisaties.
De organisaties vinden dat de Europese Unie en haar lidstaten een onmiddellijk staakt-het-vuren moeten eisen om het geweld in het Midden-Oosten tussen Israël en Hamas een halt toe te roepen.
"We willen eensgezind duidelijk maken hoe belangrijk het is dat het internationaal recht wordt nageleefd, maar ook de passiviteit van Europa aanklagen bij de voortdurende schendingen van het internationaal recht in Palestina", stellen de organisaties.
Om 14:00 uur hebben de deelnemers aan de mars verzameld aan het Brusselse Noordstation. Rond 14.30 uur trekt de mars richting het Brusselse Zuidstation. Daar zullen om 16:30 uur speeches en toespraken gehouden worden.
Zo zal er onder meer een speech van de Palestijnse mensenrechtenactivist Omar Barghouti van de internationale BDS-beweging (Boycot, Desinvestering en Sancties-beweging) zijn. Ook de Frans-Palestijnse advocaat Salah Hamouri, die verbannen werd uit Israël, zal de menigte toespreken.
Ook zal ook een vertegenwoordiger van de vakbond ACV Puls/CNE getuigen over de beslissing van Belgische werknemers en syndicalisten om wapens met bestemming Israël niet langer in te laden voor verscheping op de luchthavens.
Vertegenwoordigers van de Union des Progressistes Juifs de Belgique komen spreken over de situatie en het belang van het niet verwarren van kritiek op Israël met antisemitisme.
Ook politici liepen mee in de betoging, waaronder het voorzittersduo van Groen, Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout. "Het einddoel is een politieke oplossing voor de Palestijnen, een einde maken aan de bezetting en een tweestatenoplossing", stelt Naji. "Want ook Palestijnen hebben recht op een vrij en veilig leven. Mensenrechten zijn er voor iedereen."
Eerder deze week bleek dat de federale meerderheid verdeeld blijft over sancties tegen Israël. Mensenrechtenactivist Omar Barghouti, die aanwezig was op de betoging, is daar niet mee gediend. Hij verwijst naar een "situatie waarbij duizenden doden vallen". "België moet haar medeplichtigheid aan de genocide onmiddellijk stopzetten. De Belgische vicepremier heeft een goed voorstel gedaan om de Belgische én Europese medeplichtigheid aan banden te leggen", stelt Barghouti. Een militair embargo, een boycott op Israëlische goederen en het opschorten van het associatieverdrag tussen de EU en Israël, "dat zijn stuk voor stuk bijzonder effectieve mechanismen die heel wat gewicht kunnen hebben".
"Als België deze maatregelen zou nemen, zou dat heel wat kunnen bijdragen aan het beeïndigen van deze genocide", aldus de mensenrechtenactivist en BDS-oprichter. Dat vindt ook PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. "Het is fantastisch dat er zoveel volk aanwezig was bij de manifestatie voor Palestina. Je voelt dat er een diep gevoel heerst in de maatschappij dat de federale regering geen duidelijk standpunt inneemt. Het standpunt van premier De Croo om géén kamp te kiezen is niet oké. We moeten allemaal het kamp kiezen van het staakt-het-vuren", stelt Hedebouw.
Het Palestijnse volk heeft volgens Hedebouw recht op een eigen staat. "De Europese Unie moet de gepriviligeerde banden met Israël verbreken door het associatieverdrag op te schorten en economische sancties te stellen tegenover de moorddadige politiek van het land."
Enkele manifestanten hebben het net na de start van de betoging op de vestigingen van de Amerikaanse multinationals Starbucks en KFC gemunt, zo stelt BRUZZ ter plaatse vast. Het filiaal van Starbucks op het Rogierplein werd bekogeld en alle klanten moesten daarna de zaak verlaten. De fastfoodzaak KFC werd dan weer met stickers beplakt.
Dat enkele betogers hun pijlen op Starbucks richten, heeft mogelijk te maken met de vermeende steun van de koffieketen aan Israël. Zo had de werknemersbond van Starbucks zich na de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober zich in een (inmiddels verwijderde) tweet solidair verklaard met de Palestijnen. Daarop klaagde Starbucks haar eigen werknemersbond aan.
In de Arabische wereld leeft de boycott op Starbucks en andere zaken die Israël of het Israëlische leger zouden steunen overigens sterk.