Familie De Corte is al vijf generaties lang op de Zuidfoor: 'Forain word je niet zomaar'

ArBa
© BRUZZ
24/07/2022
Updated: 26/07/2022 18.32u

Al vijf generaties lang zijn ze bij de familie De Corte foorkramers. Hun specialiteit? Frieten en smoutebollen verkopen, nooit iets anders. Andere families veranderen dan wel eens van kraam of attractie, maar dat doen ze in deze familie niet. Ondertussen is Junior aan de beurt. Zijn vader is onlangs naar Frankrijk verhuisd en dus heeft hij de familiezaak overgenomen. "Foorkramer word je niet zomaar, je wordt zo geboren", aldus Junior De Corte.

De zon schijnt, vanop de attracties weerklinkt gekrijs en luide technobeats nodigen je uit om je kans te wagen voor pluchen speelgoed, een laptop of zelfs een quad. De Zuidfoor is helemaal terug en op de achtste kermisdag is het behoorlijk druk op sommige delen tussen de Ninoofse- en de Hallepoort. Anderhalve meter afstand houden kan soms helemaal niet, maar dat hoeft ook niet meer sinds deze editie. Ook mondmaskers zijn niet meer verplicht, in tegenstelling tot vorig jaar, de eerste editie na de corona-onderbreking.

“Deze foor verloopt heel normal. Het is de foor zoals vroeger. Dat doet deugd,” glimlacht Junior De Corte (35) voor zijn friet- en smoutebollenkraam, ergens tussen de Hallepoort en de spoorbrug. Toen de coronacrisis nog maar enkele maanden aan de gang was en de Zuidfoor geannuleerd werd, vreesden sommige foorkramers voor hun toekomst. Twee zomers later lijken de meeste zorgen tot het verleden te behoren.

“We hebben het twee jaar erg moeilijk gehad, maar nu gaat het beter. We kunnen tevreden zijn,” zegt Junior. “Voor mij zijn de zorgen weg, en voor de meeste forains, denk ik, ook. Sinds dit jaar zien we opnieuw goede kermissen. Antwerpen was goed en nu er is ook nu heel veel volk. Dit was al een goede editie.” Ook de stijgende inflatie lijkt Junio De Corte geen zorgen te baren. Frieten en smoutebollen zijn deze editie duurder geworden, maar dat laat zich niet meteen voelen.

Familieberoep

Junior staat al zijn hele leven op de kermis en houdt van het leven dat erbij hoort. “Ik ben erin geboren. Vroeger was dit de frituur van mijn ouders,” vertelt de tweetalige dertiger. Zijn vader is Patrick De Corte, het bekende gezicht van de Brusselse foorkramers die voor zijn pensioen nog frieten ging bakken in Saint-Tropez. Hij leerde het vak van zijn ouders, Julien en Rita. De familie staat al vijf generaties lang op de foor.

“Mijn familie heeft altijd al frieten en smoutebollen gebakken. Er zijn forains die van stiel veranderen, maar wij zijn altijd in de frieten gebleven,” gaat Junior verder. Zoals zijn familie zijn er nog kermisfamilies met namen die je regelmatig op de kramen en attracties kan terugvinden. De familie Delforge is zelfs langer actief op kermissen, de naam Dotremont is dan weer bekend van de grote attracties en draaimolens.

Forain word je niet zomaar, je wordt zo geboren,” zegt Junior trots. “De roulatie is heel familiaal. Dat maakt het heel speciaal voor ons. Alle forains kennen elkaar, gaan samen naar school en op vakantie. Dat zorgt voor een speciale band. Wij hebben een heel ander leven in vergelijking met gewone mensen en zijn altijd onderweg. Van kleins af aan heb ik niets anders gekend. Ik zou niets anders kunnen doen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni