Op 1 mei 2015 ging het Virtus-project, een samenwerking tussen de politie en de gemeentediensten, in Anderlecht van start. Dat project moest de levenskwaliteit in het historische centrum van Anderlecht verhogen. Acht maanden later tonen de eerste resultaten een positieve balans, vooral inzake kleine criminaliteit.
Virtus-project in Anderlecht doet kleine criminaliteit dalen
Anderlechts burgemeester Eric Tomas (PS) en korpschef van de politiezone Zuid Alphonse Peeters hebben woensdag de eerste resultaten van Virtus (Vrijwaren door Interactie en Revitalisering van een Territorium door het Uitsluiten van Stadscriminaliteit) bekendgemaakt.
De statistieken van de politiezone Zuid geven aan dat de straatcriminaliteit zonder geweld met 24,4 procent gedaald is. Wat straatcriminaliteit met geweld betreft is er zelfs een daling van 40 procent. Het sensibiliseringsproject betrekt naast de buurteenheid van de politie en de gemeentediensten ook andere mensen zoals de straatvegers, de gemeenschapswachten en een animator.
Dapperheidsplein
"Met dit geïntegreerd beleid willen we de zone rond het Dapperheidsplein niet alleen veiliger maken, aangezien buurtbewoners, handelaars en voorbijgangers klagen over overlast en kleine criminaliteit. We willen ook het veiligheidsgevoel verhogen. Daarom hebben we voor een andere aanpak gekozen, die zich niet enkel op politiewerk richt. We moesten ook durven inzetten op netheid en preventie. En die aanpak loont", aldus Anderlechts burgemeester Tomas.
Voor het Virtus-project wordt 400.000 euro vrijgemaakt door de gemeente Anderlecht. In Sint-Gillis en Vorst lopen er, respectievelijk met Uneus en Silva, gelijkaardige projecten met buurtpatrouilles.
Lees meer over: Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.