Voor één keer mag het: betaal wat u wilt
In The Come Back is het oordeel van de klant geld waard. Het restaurant in Evere hanteert het ' PWYW -principe', wat staat voor Pay What You Want. Na de maaltijd ontvangt de klant alleen een rekening voor de geconsumeerde drank, voor het eten telt hij neer wat hij wil. Daar zullen heel wat klanten misbruik van maken, hoor ik u denken? Het minste wat een klant tot nu toe voor het driegangenmenu ophoestte, was 4,50 euro. "Hij was zogezegd kritisch, maar zijn bord was elke keer wel helemaal leeg. Ik vermoed dat hij van het concept profiteerde," zegt Rudy Debruyne (32), een van de twee eigenaars. "Het hoogste bedrag dat iemand betaalde, was 37 euro. Enkel voor het eten, welteverstaan. Vaak zeggen mensen: 'Ik weet niet hoeveel ik moet betalen.' Of: 'Ik zal 22 euro geven, zoals voor het menu.'"
Inderdaad, er is een menuprijs van 22 euro, te betalen op vrijdagavond en zaterdag. De rest van de week geldt het PWYW-concept, dat uit Canada komt overwaaien. "Dat heb ik op internet gevonden," vertelt Vanessa Evenepoel (29), de vrouw van Debruyne. "De omzet van die Canadese restaurateur is inmiddels met dertien procent verhoogd. Dat leek ons heel interessant en we hebben het concept overgenomen. We namen er zelfs een patent op in België. Dat bleek nodig: een week geleden vroeg de eigenaar van een ander Evers restaurant of hij het concept kon overnemen. Dat hebben we, om concurrentiële redenen, geweigerd."
Debruyne rekent gemiddeld op twaalf euro per persoon om te overleven, legt hij uit. "Een menu kost ons tussen acht en twaalf euro. Met twaalf euro maken we winst noch verlies. Maar mensen betalen gemiddeld tussen 15 en 25 euro per persoon. Vaak betalen ze ook minder voor het eten en meer voor de drank."
Drie gangen
Een maand geleden schoot dit eerste 'crisisrestaurant' uit de startblokken. Was de eerste week een stormloop, vooral door de media-aandacht, dan komen nu dagelijks gemiddeld vijftien klanten over de vloer. Vrijwel elke vrijdagavond, nochtans een moment waarop de bezoeker 22 euro neertelt, is volgeboekt.
Het einde van augustus was iets kalmer, maar Debruyne maakt zich geen zorgen. "Vanaf september draaien alle kantoren in de buurt weer op volle toeren. De Navo, Belgacom en het bedrijventerrein liggen hier allemaal vlakbij. Om dat publiek 's middags te bedienen,
zorgen we ervoor dat je in 45 minuten een driegangenmenu hebt gehad."
Het menu, dat wekelijks aangepast wordt en een traditionele keuken aanbiedt, bestaat uit drie voor-, hoofd- en nagerechten. Bij de voorgerechten is een van de drie koud, zoals gazpacho; voor het hoofdgerecht is er keuze uit vis, vlees of gevogelte. Tijdens ons bezoek stonden onder andere konijn met kriekbier en kabeljauw met groentekrans op het menu. Voor het dessert kiest de klant tussen fruitsalade, chocolade en iets wat elke week varieert.
Van overal
Debruyne en zijn collega-uitbater Fredo De Smedt (32), allebei uit Evere, zijn de enigen die in het restaurant werken. De Smedt staat meestal in de keuken, Debruyne bedient de klanten in de zaal. "Dat is vrij logisch, want ik ben tweetalig. Mijn collega spreekt niet zo goed Nederlands," zegt Debruyne. Naast het restaurant heeft The Come Back ook een taverne. In dat gedeelte, dat nu anderhalf jaar open is, kunnen klanten een aperitiefje nemen of een sigaret roken.
En het publiek, dat komt zowat uit alle windstreken. "We hadden al klanten uit Dinant, Luik en Turnhout," vertelt Debruyne. "Zestig procent van onze klanten is Nederlandstalig. Veel bezoekers komen uit Antwerpen en Vlaams-Brabant, maar we kregen ook al enkele toeristen, op citytrip in Brussel, over de vloer."
:: Restaurant The Come Back, Sint-Vincentiusstraat 106, 1140 Evere, 02-216.21.32
Lees meer over: Evere
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.