Voor kinderen: de koks achter 'kip zoekt kok'
Drie jaar lang stonden Malika uit Marokko, Evy uit Ghana en Hans uit België (maar getrouwd met een Mexicaanse) regelmatig aan het fornuis in de school van hun kinderen. Samen met vele andere ouders hielden ze één keer per maand een kooksessie, waarbij ze elkaar leerden om telkens een ander kipgerecht klaar te maken. Ze proefden dus letterlijk en figuurlijk van elkaars cultuur.
Malika (M): Op een dag kregen we via onze kinderen een blaadje mee waarop stond dat ze hier op school met een kookclub wilden beginnen. Ik kook graag, dus dat leek me wel iets.
Hans (H): Maar het was niet van bij het begin de bedoeling om een kookboek te maken, eerder om de ouders meer in contact te brengen met de school en ook met elkaar. En hoe kan je dat beter doen dan door samen te koken?
Een keer per maand en dat drie jaar lang... Dat wil dus zeggen dat jullie zo ongeveer dertig verschillende gerechten hebben uitgeprobeerd?
H: Ja, we hebben heel veel kip gezien (lacht). Sint-Joost is een gemeente waar mensen van over de hele wereld arriveren, maar er ook dikwijls snel weer uit vertrekken. Uiteindelijk hebben we zestien recepten voor het boek overgehouden.
Wat is er typisch aan het Marokkaanse gerecht, Malika?
M: Dat we met speciale kruiden koken, met saffraan, kaneel en gember bijvoorbeeld. Ook bijzonder is de briouat. Dat is een soort bladerdeeg waar we de klaargemaakte stukjes kip in rollen.
Kun je al die ingrediënten makkelijk vinden in Sint-Joost?
M: Ja hoor, bij de Marokkaanse en Turkse kruideniers.
Heb jij Mexicaans gekookt voor de andere ouders, Hans?
H: Ja, want ik hou van Mexicaans eten, en ik ben meestal de kok in huis. Typisch is dat de Mexicanen redelijk pikant koken, met veel pepers, en ook dat we de kippenstukjes opdienen in een geweekt bananenblad. Maar dat blad eten we niet.
En hoe maak je kip op z'n Ghanees, Evy?
Evy (E): Het is een beetje te ingewikkeld om helemaal uit te leggen, maar wat heel typisch is, is dat we de kip en de verschillende groenten in palmolie bakken. Nog speciaal is dat we er stukjes makreel tussen mengen. We dienen de kipmaaltijd ook altijd op met gebakken banaan én met oliebollen.
Van wie heb je dat gerecht geleerd?
E: Van mijn grootmoeder. Ze kon goed koken en ik ben zelf ook helemaal weg van koken! (En dochter Ella, die naast Evy zit, knikt in de zin van: "Ja, dat kan je wel zeggen...")
Vonden jullie elkaars gerechten lekker?
M: Ik lustte vooral het gerecht uit Ghana. Heel speciaal, met gefrituurde banaan, dat had ik nog nooit geproefd!
E: En ik hield dan weer heel erg van de Marokkaanse kip! (algemeen gelach)
H: Ik vond Evy's gerecht ook lekker, en ook de Congolese kip. Het Belgische recept is ook best speciaal, daar wordt de kip klaargemaakt met witloof.
En de kinderen, hebben jullie ook geproefd van al die verschillende gerechten?
Ella: Ja, één keertje, maar het moest nogal snel gaan, dus ik herinner me er niet zoveel van.
Lusten jullie de kipschotel die mama of papa klaarmaakt?
Ella: Mmmja, soms, maar ik eet al even graag een gewone spaghetti.
Mochten jullie soms mee koken op school?
Klara (dochter van Hans): Nee, spijtig genoeg niet, daar was geen tijd voor. Maar ik help mijn papa thuis weleens in de keuken, dat is tof!
Gaan jullie thuis nu nieuwe recepten uitproberen, nu het kookboek klaar is?
E: Natuurlijk, ik 'steel' altijd overal wel iets, dat maakt koken net zo spannend. Je blijft ontdekken.
H: Dat klopt, wij Belgen 'stelen' ook altijd uit andere keukens om te koken. Ik heb al vaak het Congolese gerecht klaargemaakt, en ook het Marokkaanse gerecht heb ik al uitgeprobeerd. Het is een boeiend en smakelijk project geweest!
En toen mocht Zazie ook even proeven, op de feestelijke voorstelling van het boek. Nooit gedacht dat één pluimvogel zoveel verschillende smaken kon hebben...
:: Kip zoekt kok (uitgegeven bij Clavis) is een kookboek voor kinderen én hun ouders, en het kost 15,95 euro. Er staan niet alleen recepten in: je komt ook meer te weten over het land waar het gerecht vandaan komt.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.