Wat een job! (9): de snoepmaakster
Lees ook: Wat een job! (8): de cabaretier
Ben je met een snoepwinkel begonnen omdat je zelf een snoeper bent?
Sophie (S): (glimlacht) Nee, niet echt. Ik hou zeker niet van de bekende winegums of van al de zoetigheid van Haribo en zo. Eigenlijk zijn de snoepjes die wij zelf maken, zowat de enige die ik lust.
En waarom ben je dan wél snoepjesmaker geworden? Niet meteen een 'gewone' baan toch...?
S: (lacht) Het leek me leuk om een snoepwinkel te hebben. Toen ik een tijdje in Barcelona woonde, heb ik zo'n papabubble-winkel ontdekt. Ik zag ze er zelf snoep maken, en dat vond ik heel fascinerend. Het was vooral de creatieve kant van de job die me aansprak, dat je zelf snoepjes kan uitvinden!
We proberen hier voortdurend verschillende smaken uit, en ook verschillende designs. Want snoep, dat eet je ook met je ogen, hé. Dus langs de ene kant gebruik je je hersenen, en langs de andere kant je handen.
Wij maken al ons snoepgoed zelf! Het is artisanaal snoep waar geen smeerlapperij in zit.
Wat versta je onder 'smeerlapperij'?
S: Kunstmatige kleurstoffen en bewaarstoffen bijvoorbeeld. Of gelatine, dat komt hier niet binnen.
Wat zit er dan wel zoal in jullie snoep?
S: Ons snoep bestaat voor 98 procent uit suiker, Belgische biologische suiker, en glucose. Daar voegen we dan een beetje citroenzuur aan toe en de aroma's om er een bepaalde smaak aan te geven.
Een aroma zorgt ervoor dat een snoepje bijvoorbeeld naar aardbei of naar peer smaakt?
S: Klopt, de aroma's, dat zijn de vloeistoffen die je daar ziet (ze wijst naar een massa flessen met kleurrijke vloeistoffen erin, net als in een scheikundig lab). Natuurlijke aroma's zijn het, en ze geven een vruchtensmaak af omdat we ze op een heel hoge temperatuur toevoegen aan de suiker. We schenken veel aandacht aan goeie basisproducten voor onze snoepjes.
Hebben jullie bepaalde specialiteiten?
S: Goh, nee, want we veranderen constant. Op dit ogenblik zijn we snoep aan het bedenken voor Sinterklaas: met de smaak van mandarijn, sinaasappel en kaneel, en we gaan ook iets uitproberen met speculaas. Spannend! Voor de vorm denken we aan de staf van Sinterklaas, maar dan in XXS-formaat. Wij maken alleen 'harde' bonbons - rock candy heet het in het Engels - en lolly's.
Als jullie alles zelf maken, proeven jullie dan ook alles zelf?
S: Ja, natuurlijk, want soms proberen we vijf manieren uit om de goeie smaak te krijgen. Maar we slikken niet altijd door, hé: vaak spuwen we het snoep gewoon weer uit (lacht).
Intussen zijn er al zo'n vijftien papabubbles over de hele wereld, van Tokyo over Amsterdam tot Lissabon. Wat is het geheim van het succes?
S: Mmm, ik denk dat dat komt omdat we niets te verbergen hebben in onze shops. In elke papabubble kun je zien hoe en met welke ingrediënten het snoep gemaakt wordt. Je kan als klant ook vragen stellen. Kortom, je weet beter wat je in je mond en maag stopt. Ik geloof ook dat als je ziet hoeveel tijd en zorg het vraagt om lekker én kwaliteitsvol snoep te maken, je het meer gaat appreciëren. Het smaakt anders dan het zoveelste snelle snoepje.
Maar het is en blijft natuurlijk erg veel suiker. Wist je dat een op de vijf Belgische kinderen zwaarlijvig is?
S: (schrikt) Echt? Eén op de vijf, oei, dat is veel... Maar ik denk toch niet dat dat te maken heeft met snoepen alleen. Je moet vooral evenwichtig eten, en opnieuw: je moet goed weten wat je eet en drinkt. Ook als het om groenten of fruitsap enzovoort gaat, want in veel soorten voeding en drank zit een fikse portie suiker. Dat beseffen we niet genoeg! En zoals bij zoveel dingen is het ook bij snoepen een kwestie van niet overdrijven.
Tot slot, wat is jouw favoriete smaak van alles wat je al hebt gemaakt?
S: Op dit moment hou ik vooral van de kokosnoot met gembersmaak, en van de kers met kaneel, mmmm, heerlijk! Maar de ene dag lust ik dit, de andere weer iets anders. Dat is normaal, hé. Je stapt niet elke dag op dezelfde manier uit bed...
----------------------------------
papabubble (ja, met kleine p) ligt op de Kolenmarkt nummer 13. Als je er langsloopt, zie je Sophie, Silvana en haar collega's vaak snoep bereiden. Indrukwekkend! Je kan hun ook een opdracht geven: een lolly met je initialen of je naam op bijvoorbeeld...
Bijzondere beroepen
Lees meer over: Brussel-Stad , Bijzondere beroepen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.