Wereld Aidsdag en de vijfde klas van de Lutgardisschool in Etterbeek

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
01/12/2010
1 december = Wereld Aidsdag! Een moment om eens wat langer stil te staan bij de miljoenen mensen die wereldwijd aan aids lijden. ‘Die grote ziekte met die kleine naam’, zei de zanger Prince ooit. De vijfdeklassers uit de Lutgardisschool doen veel meer dan er even bij stilstaan: drie weken lang wijdden ze er een project aan.

W ist je dat ons lichaam een eigen systeem heeft om ziektekiemen tegen te houden? Zo'n systeem heet een immuunsysteem of afweersysteem. Aids is een ziekte die maakt dat dat immuunsysteem niet meer goed werkt (de afkorting aids staat voor acquired immune deficiency syndrome). De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat we hiv noemen. Maar het is niet omdat je besmet bent met het hiv-virus (ofwel: 'hiv-positief bent') dat je ook automatisch aan aids lijdt. Het kan uiteindelijk wel zo ver komen, als je niet goed verzorgd wordt. Iemand met aids wordt heel kwetsbaar voor virussen, parasieten of bacteriën, en kan zo allerlei andere ziektes oplopen. Daardoor zijn er al heel wat mensen overal ter wereld aan gestorven.
De vijfdeklassers van de Lutgardisschool hadden bij het begin van hun project heel veel vragen over dit akelige ziektesyndroom. Zazie pikte er drie van hun vragen uit en vroeg aan de kids of ze nu ook antwoorden op die vragen hebben gevonden.

Hoe is aids ontstaan, en hoe kan je het oplopen? (vragen van Mayoli en Loïc)
Mayoli: We weten niet echt hoe aids is ontstaan, ineens was het er gewoon.
Loïc: Ze hebben het voor het eerst ontdekt in Amerika, in 1981. De eerste mensen met aids waren homo's, maar nadien merkten ze dat ook hetero's, vrouwen en kinderen het konden krijgen. Het is een virus in het bloed, dat hiv heet, en dat in het bloed van andere mensen terecht kan komen waardoor je besmet geraakt. Bijvoorbeeld via seks. Daarom doe je best een condoom om als je seks hebt.
Mayoli: In de arme landen kunnen mensen ook besmet geraken in het ziekenhuis door verschillende keren hetzelfde spuitje te gebruiken. Als ze met die spuit bloed hebben getrokken bij iemand die het hiv-virus heeft, en ze gebruiken die spuit opnieuw bij iemand anders, dan kan die op die manier ook aids krijgen.
Loïc: Dat komt ook omdat ze niet genoeg geld hebben om telkens nieuwe spuiten te gebruiken...

Mag je nog spelen met iemand die aids heeft? (vraag van Fiona)
Fiona: Ik vroeg me in het begin af of het gevaarlijk is om met zo iemand te spelen, omdat je dan misschien zelf besmet geraakt. Maar nu weet ik dat je alleen via het bloed besmet kan worden.
Sarah: Ik was eerst ook bang, zeker toen de meester zei dat Geert in de klas zou komen praten, over hoe het is om hiv-positief te zijn. Maar nu ben ik niet meer bang, nu ik Geert heb leren kennen.
Perrine: De mama van Fiona is verpleegster en zij is ook in de klas komen vertellen. Ze zorgt voor mensen met aids, ze geeft hen kussen en zo... In het begin is het normaal dat je een beetje bang bent, zei ze, maar nadien gaat dat weg. Als een vriend of vriendin van mij aids zou hebben, dan zou ik die eerst goed troosten en er daarna nog meer mee spelen dan anders. Zodat iedereen kan zien dat die gewoon nog mijn vriend is.

Wat kunnen wij doen voor mensen die hiv-positief zijn of aan aids lijden? (vraag van Sarah)
Sarah: We kunnen op de speelplaats allemaal samen zo'n rood lintje vormen, het symbool van de Wereld Aidsdag.
Perrine: Als ik een biochemiste was, ja, dan kon ik wel iets doen! Maar nu ga ik op 1 december gewoon aan al die zieke mensen denken.
Kristian: Op een drukke plaats, zoals de Grote Markt, kunnen we een grote doos neerzetten waar mensen geld in stoppen om de aidspatiënten te helpen. Of we zamelen geld in door bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken en die dan te verkopen voor het goede doel.
Mayoli: Ja, die pannenkoeken kunnen we bakken met de eieren van de kippen die we op de speelplaats houden!
Dani: Dat geld sturen we dan naar Afrika. Het is niet nodig voor de mensen hier, daar hebben ze het veel meer nodig. Er zijn nog zoveel meer mensen daar die aan aids lijden...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni