In het Tournay-Solvaypark in Watermaal-Bosvoorde is zaterdag een tentoonstelling van 25 wetenschappelijke beelden geopend. De tentoonstelling is de prelude van de opening van het Brout-Englert-Lemaître-centrum, dat zich in september 2023 zal vestigen in in het Tournay-Solvay-kasteel. Dat wordt nu volop gerestaureerd.
De esthetiek van de wetenschap in Tournay-Solvay
"Het kasteel uit de 19de eeuw was na een brand in een ruïne vervallen," vertelt Jean-Marie Frère, professor en onderzoeksdirecteur in theoretische fysica een de ULB. Het staat al sinds 1972 leeg in het mooie park, tegen de rand van het Zoniënwoud.
"Enkele jaren geleden besloot het Brusselse Gewest om het kasteel te restaureren, net in de periode dat François Englert zijn Nobelprijs voor Fysica kreeg. Toen is het idee ontstaan om hier een ontmoetings- en discussieplaats van te maken voor de ULB, de VUB, de KU Leuven en de UCL."
Volgens Frère zal de restauratie ten vroegste in september 2023 afgerond zijn. "Er is wat vertraging, maar momenteel proberen architecten en aannemer zo snel mogelijk klaar te zijn."
QR-codes
Zowel François Englert (ULB) en Robert Brout (ULB), grondleggers van het Brout-Englert-Higgsveld (BEH-veld of kortweg Higgsveld, een hypothetisch energieveld, dat volgens de theorie de massa van de elementaire deeltjes veroorzaakt), maar ook kanunnik Georges Lemaître (KU Leuven), die de oerknal-theorie bedacht, hebben altijd geijverd voor een intense samenwerking tussen die universiteiten, aldus professor Frère, zelfs al staan die universiteiten ideologisch en qua taalregime niet altijd zo dicht bij elkaar.
Om de oprichting van dat Brout-Englert-Lemaître-centrum te vieren, is een tentoonstelling georganiseerd met 25 wetenschapsbeelden, waarbij ook foto's van de drie wetenschappers. Die worden in het park rond het kasteel getoond. Zo is er een foto van François Englert in het CERN in Zwitserland, op het moment dat daar de ontdekking van het Higgsboson wordt bekendgemaakt, naast een beeld van die ontdekking zelf.
"Daarnaast is er onder meer ook een beeld van wat een foto van onze melkweg lijkt", vertelt professor Frère. "Maar om een dergelijke foto te nemen, zou je onze melkweg moeten verlaten, wat duizenden jaren zou duren. Het is eigenlijk een soort geografische kaart, die gebouwd is op basis van alle beschikbare gegevens van de belangrijkste sterren in onze melkweg."
Naast elk beeld staat een QR-code, die bezoekers kunnen scannen om meer uitleg te krijgen. Maar de bedoeling is ook wel om, zonder meer, esthetiek van de wetenschappelijke beelden te tonen. De bezoekers kunnen zich zelf laten verrassen.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Wetenschap , Tournay-Solvaypark