Begin januari werd voor het eerst afvalwater onderzocht dat afkomstig was van vliegtuigen die opstegen in China en naar Brussels Airport vlogen. Onderzoekers wilden er zo achter komen hoezeer het virus verspreid is, en voorkomen dat er onbekende coronavarianten ons land zouden binnendringen. De methode blijkt een succes, want ze zal nu ook worden toegepast op vliegtuigen die vanuit Afrikaanse landen opstijgen. Dat schrijft De Standaard.
Onderzoekers zoeken nieuwe coronavarianten in afvalwater Brussels Airport
De voorbije acht weken werd het afvalwater van vliegtuigen die vanuit China naar Brussels Airport vlogen, grondig geanalyseerd. De resultaten van het onderzoek waren vooral geruststellend. Er werd wel degelijk coronavirus teruggevonden in de uitwerpselen van de passagiers, maar van onrustwekkende of onbekende varianten was geen sprake. De laatste vijf vliegtuigen waarvan stalen werden afgenomen, bleken zelfs helemaal negatief.
De virusvarianten die wel werden aangetroffen, bleken overeen te komen met de informatie die de Chinese overheid heeft vrijgegeven. Dit zou erop wijzen dat het ergste voorlopig achter de rug is in China.
Uitbreiding onderzoek
De methode blijkt een succes, want onderzoekers willen nu ook de toiletinhoud van vliegtuigen die vanuit Afrika vertrekken en het rioolwater van de hele Brusselse luchthaven onderzoeken op nieuwe coronavarianten.
Veel Afrikaanse landen voeren namelijk geen genetische analyses uit op coronastalen. Door het afvalwater van de vliegtuigen te analyseren, is het alsnog mogelijk om zicht te krijgen op de varianten die er momenteel actief zijn.
Daarnaast wil viroloog Steven Van Gucht ook het rioolwater van de volledige luchthaven analyseren, vertelt hij in De Standaard. Op dit ogenblik worden er al op 42 afvalwatercentrales in België stalen afgenomen. Door ook de luchthaven van Zaventem op te nemen in de lijst, krijgen we “een spiegel van de wereld”, aldus Van Gucht. Het is voor alle duidelijkheid niet mogelijk om besmette mensen op te sporen met de verzamelde gegevens.
Lees meer over: Brussel , Wetenschap , Brussels Airport , covid-19