Reportage

Spin-offs VUB: innoveren in behandelingen voor vruchtbaarheid

Andy Furniere
© BRUZZ
12/03/2022

| Johan Smitz heeft al talloze koppels met een kinderwens geholpen. “Ik dacht naar Afrika te gaan, maar mijn mentors overtuigden me om hier te blijven.”

Ongeveer dertig jaar geleden werd de allereerste baby geboren dankzij het gebruik van de in het UZ Brussel ontwikkelde vruchtbaarheidstechniek icsi – een verbeterde versie van de bekende ivf-techniek. Twee jonge VUB-spin-offs, Fertiga en Lavima Fertility, willen nu opnieuw stevige innovaties doorvoeren in het domein van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Komende zomer zal de eerste zogenoemde proefbuisbaby, Louise Brown uit het Verenigd Koninkrijk, haar 44ste verjaardag vieren. Brown werd verwekt dankzij in-vitrofertilisatie of ivf, een term waar we allemaal wel vertrouwd mee zijn. Minder geweten is dat veertien jaar na de geboorte van Brown, in 1992, in het UZ Brussel de eerste icsi-baby het levenslicht zag.

Icsi of intracytoplasmatische sperma-injectie is een meer doeltreffende vruchtbaarheidsbehandeling die ondertussen de standaardtechniek is geworden. Wereldwijd wordt er ongeveer zeventig procent icsi en dertig procent ivf toegepast bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Het verschil tussen de twee? Bij icsi wordt één zaadcel rechtstreeks geïnjecteerd in de eicel, waardoor ook mannen met slechts enkele zaadcellen vader kunnen worden. Bij ivf legt men een eicel en vele zaadcellen samen in een kweekschaaltje en wacht men op spontane bevruchting door een van de zaadcellen.

In die pioniersjaren van vruchtbaarheidsbehandelingen begon ook fertiliteitsexpert Johan Smitz aan de VUB en het UZ Brussel aan zijn eigen baanbrekende onderzoek. Het was zelfs prof. André Van Steirteghem, de drijvende kracht achter de ontwikkeling van icsi, die hem in België hield. “Ik ben in Congo opgegroeid en was van plan om na mijn medische studies terug naar Afrika te trekken,” legt Smitz van thuis uit via een video call. Achter hem hangen Afrikaanse maskers aan de muur, die zijn Congolese achtergrond mooi illustreren. “Maar mijn mentors, André Van Steirteghem en Paul Devroey, overtuigden me van het belang om bij te dragen aan het innoveren van vruchtbaarheidsbehandelingen.”

“Dankzij onze Auroratest moet je minder dure vruchtbaarheidsbehandelingen uitvoeren om tot zwangerschappen te komen”

Johan Smitz, fertiliteitsexpert VUB/UZ Brussel

Johan Smitz, fertiliteitsexpert VUB/UZ Brussel.

Gedurende verschillende decennia deed Smitz belangrijk onderzoek in de Brusselse laboratoria, maar de laatste jaren is hij ook actief bezig om nieuwe oplossingen naar buiten te brengen via bedrijven. Zo bracht hij in 2017 de VUB-spin-off Fertiga ter wereld, samen met zijn medeoprichters Elien Van Hecke en de Duitse professor André Rosenthal. Fertiga ontwikkelde de zogenoemde Auroratest – van cellen rond de eicel – waarmee de kans op succes bij een eerste icsi-poging verdubbelt van ongeveer 29 naar 61 procent.

“Daarmee bewijs je uiteraard een enorme dienst aan veel mensen met een kinderwens, die door de test hetzelfde moeilijke proces niet verschillende keren moeten doormaken,” zegt Smitz. “De test kan eveneens van grote waarde zijn voor ons gezondheidssysteem, want hij zorgt ervoor dat je veel minder kostelijke vruchtbaarheidsbehandelingen moet uitvoeren om tot zwangerschappen te komen. Maar om de test breder ingang te doen vinden, zou er wel een terugbetaling voor patiënten geregeld moeten worden.” De Auroratest kost tussen de 1.000 en 1.500 euro, wat uiteraard niet iedereen zich kan veroorloven. Ivf- en icsi-behandelingen worden in ons land wel terugbetaald.

Coronacellen

Een bijzonder detail is dat de Auroratest eerst een andere naam had, die om andere redenen helaas heel vertrouwd in de oren klinkt: de Coronatest. Dat heeft niks te maken met de bekende ziekte, maar alles met de coronacellen, een soort wolk van cellen rond de eicel – die je met een eierschaal zou kunnen vergelijken. Die 'cellulaire schaal' wordt normaal verwijderd en in de vuilnisbak gegooid tijdens een icsi-behandeling, aangezien ze geen nut heeft voor de vruchtbaarheidsbehandeling. Maar vele jaren geleden merkte het team van Smitz dat die coronacellen cruciale informatie bevatten over de ontwikkeling van de eicel. De wetenschappers van het UZ Brussel slaagden erin om een goed beeld te krijgen van die info, die ze vervolgens konden inzetten om na te gaan welke eicel de meeste kans heeft om uit te groeien tot een gezonde baby. Het is exact door dat veel beter te voorspellen, dat de Auroratest de slaagkansen van een icsi-behandeling verdubbelt. De liberale wetgeving rond onderzoek op embryo's in ons land is een van de verklaringen waarom de test hier ontwikkeld kon worden.

Maar het vergde ook veel doorzettingsvermogen. “Eigenlijk dateert het begin van dit onderzoek op eicellen al van 1995, toen we hier financiële steun uit Vlaanderen voor kregen,” zegt Smitz.
Op dit moment wordt de Auroratest enkel toegepast in het UZ Brussel, maar het Fertiga-team heeft al enkele andere Belgische ziekenhuizen warm gemaakt voor de test, dus wordt hij waarschijnlijk binnenkort ook elders in het land beschikbaar. Smitz lonkt eveneens naar het buitenland. “We willen met Fertiga eerst de stap zetten naar andere landen in Europa, zoals Duitsland, maar we kijken op termijn ook naar de Verenigde Staten en het Verre Oosten.”

Ondertussen heeft Smitz met zijn partners in Fertiga al een tweede VUB-spin-off gelanceerd: Lavima Fertility. Het doel van Lavima is om de gebruikelijke hormoonbehandeling bij ivf en icsi overbodig te maken. Die hormoonbehandeling, die dient om meerdere eicellen te laten rijpen, is immers behoorlijk duur en gaat gepaard met uiteenlopende nevenwerkingen bij vrouwen.

Bij de techniek van Lavima, onder de naam Capa-ivm, haalt men onrijpe eicellen uit het lichaam en laat ze met een nieuwe methode 'uitrijpen' in een laboratorium. Er is nauwelijks of zelfs helemaal geen hormoonbehandeling voor nodig. Die manier van werken wordt ook in-vitromaturatie genoemd, of ivm, en is in de veefokkerij al sterk ingeburgerd. “Ook bij de mens is er al lang geleden aan gedacht, zelfs al door de Britse ivf-pionier en Nobelprijswinnaar Robert Edwards in de jaren 1960, maar men heeft er nooit voldoende in geïnvesteerd, zodat hormoonbehandelingen dominant zijn gebleven. Samen met mijn onderzoeksgroep werk ik er ook al meer dan twintig jaar aan. Ondertussen heeft de techniek zijn nut al bewezen, onder meer bij vrouwen die geen hormonenbehandeling mogen krijgen wegens een kankerdiagnose, en wordt ze daarom ook niet meer als experimenteel beschouwd.”

Lavima kan al behoorlijke resultaten voorleggen, die de interesse heeft gewekt van fertiliteitscentra wereldwijd, maar er is nog ruimte voor verbetering. Bij een studie in Vietnam met 546 vrouwen, gaf Capa-ivm een slaagkans van 35 procent op een zwangerschap bij de eerste poging, tegenover 43 procent met ivf. “De techniek kan nog verder verbeterd worden, maar is toch al redelijk doeltreffend en je bespaart er vrouwen heel wat ellende mee. Bovendien zien we dat de methode veilig is. Alle kinderen geboren tijdens de studie in Vietnam, van wie 96 dankzij Capa-ivm, werden vanaf hun geboorte tot en met de leeftijd van 2,5 jaar nauw opgevolgd en er werden geen betekenisvolle verschillen in psychomotorische ontwikkelingen waargenomen tussen ivf en Capa-ivm.” Ook in het UZ Brussel zijn er ondertussen al enkele vrouwen zwanger geraakt met de innovatieve aanpak.

Jolente De Gendt met een foto van toen ze nog een baby was. Ze kwam ter wereld dankzij de icsi-techniek. “Dat is nooit een thema geweest in mijn leven"_(c)_Saskia Vanderstichele

| Jolente De Gendt met een foto van toen ze nog een baby was. Ze kwam ter wereld dankzij de icsi-techniek. “Dat is nooit een thema geweest in mijn leven.”

Artsenkoppels kreeg drie dochters via ICSI: 'Het voelde als de laatste kans, die we met beide handen hebben gegrepen'

De laatste drie decennia zijn er meer dan zes miljoen baby's ter wereld gekomen dankzij de in Brussel ontwikkelde icsi-vruchtbaarheidstechniek. Een van de eerste was Jolente De Gendt (29), in september 1992. Jolente is nu leerkracht lager onderwijs in het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel en woont in het centrum van de stad. “Voor mij is dat nooit een thema geweest in mijn leven,” zegt ze. “Ik ben het te weten gekomen toen ik vijftien was, in eerste instantie dankzij een loslippige tante die er op een familiefeest op alludeerde, waarna mijn ouders me alles hebben uitgelegd. Maar dat heeft geen werkelijke impact gehad op mij, al vind ik het natuurlijk wel bijzonder dat ik een van de eerste was.”

Jolente is de tweede dochter van de huisartsen Hilde De Nil (64) en Bruno De Gendt (61) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde. Hun eerste dochter, Anneleen, was toen al vijf jaar. “Anneleen werd geboren in Afrika, in Tsjaad, toen we daar actief waren voor Artsen Zonder Grenzen,” legt Hilde uit. “We besloten om terug te keren naar België, om een huisartsenpraktijk te beginnen en een uitgebreid gezin te stichten.” Dat eerste was geen probleem, maar het tweede wilde maar niet lukken.

“Na veel onderzoeken kwamen er vruchtbaarheidsproblemen aan het licht, hoewel ik de eerste keer vlot zwanger was geworden. Volgens de dokters was er waarschijnlijk een link met bepaalde ziektes die we in Afrika hadden opgelopen.” Het koppel nam zijn toevlucht tot ivf, maar ook dat mislukte. “Mijn gynaecoloog vertelde me toen in eerste instantie dat ik nooit meer kinderen zou kunnen krijgen, wat een enorme klap was.” Diezelfde gynaecoloog verwees hen nadien gelukkig door naar het UZ Brussel, waar Hilde de op dat moment nog experimentele icsi-behandeling kon ondergaan. “We zijn er heel snel voor gegaan. Als medici begrepen we goed dat de risico's niet zo groot waren en we hadden vertrouwen in de specialisten. Het voelde ook echt aan als de laatste kans en die wilden we met beide handen grijpen.” Hun vertrouwen bleek geheel terecht, al bij de eerste poging was Hilde weer zwanger. Nadien kwamen er nog twee dochters bij, de tweeling Lisanne en Droomelot, eveneens dankzij icsi.

Maar hoe gelukkig ze ook was met de innovatie die haar een groot gezin schonk, toch praatte Hilde er tot nu toe niet graag over. “Het is toch iets dat ik om de een of andere reden liever voor mezelf en mijn naasten hield. Maar Anneleen moedigt me aan om daar meer open over te zijn, om zo het taboe erop nog verder te doorbreken.” Haar oudste dochter heeft zelf ook al vier kindjes te danken aan ICSI, van wie de jongste – Fé – maar een paar dagen oud is. “Toen we onlangs allemaal samen op weekend waren, moesten we er plots aan denken hoe ons leven zonder icsi geweest zou zijn. Dan hadden we daar maar met zijn viertjes gezeten, in plaats van in een vol huis.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Wetenschap , Gezondheid , vruchtbaarheidsbehandeling , UZ Brussel , VUB , Fertiga , Lavima Fertility , ivf-techniek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni