Nog nooit eerder werden er in Brussel zoveel zonnepanelen geïnstalleerd. Dankzij goedkope installaties en groenestroomcertificaten wordt er aanzienlijk meer groene energie geproduceerd in 2018 tegenover vorige jaren.
2018 een recordjaar voor zonnepanelen in Brussel
Van 5130 kW (kilo-watpiek, het fotovoltaïsche vermogen) in 2016 naar 15.152 kW in 2018. De bijkomende hoeveelheidgroene energie is in twee jaar tijd bijna verdriedubbeld. In totaal zijn er in Brussel 82.000 kW aan zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen. Ter vergelijking: het gemiddelde elektrische verbruik van een Brussels gezin heeft een installatie nodig van 3 kW per jaar.
Klimaatdoelstelling
Volgens de klimaatdoelstelling moet België tegen 2020 13% meer energie uit hernieuwbare bronnen halen. De inspanningen zijn regionaal verdeeld. Brussel moet daarbij 849 miljoen kWh aan hernieuwbare energie aanbrengen.
Die moet niet enkel uit zonnepanelen komen, maar volgens Brugel, de Brusselse regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt, zet Brussel sterk in op zonne-energie, met succes. Jan De Keye, de voorzitter van de raad van bestuur van Brugel: “Als we zo doorgaan kan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de kaap van 100 geïnstalleerde MWp (red: 100.000 kW) in de loop van 2020 ronden.”
(Lees verder onder de infografiek)
Goedkope optie
De kostprijs van installaties voor zonne-energie is al enkele jaren gestaag aan het zakken. Het wordt dus steeds goedkoper om als particulier zonnepanelen in huis te halen.
Het Brusselse gewest is ook het enige dat nog steeds groenestroomcertificaten aflevert. Een dergelijk certificaat kan een eigenaar van zonnepanelen verkopen aan energieleveranciers. Die zijn verplicht om een bepaald quotum te halen. De certificaten zijn dus gegeerd.
Volgens Brugel zijn dat de voornaamste redenen voor de stijging van het geïnstalleerde vermogen. Sinds 2017 werken Leefmilieu Brussel en Sibelga ook samen om bijna 85 000 m² zonnepanelen te installeren op de daken van openbare gebouwen. Het project, genaamd Solarclick, zal ook de nodige impuls geven aan het beschikbare vermogen.
Lees meer over: Brussel , actua , Samenleving , zonnepanelen , hernieuwbare energie , klimaatconventie , klimaat
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.