Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat de twaalfjarige Amalia in Anderlecht. Ze is het enige meisje in een gezin met drie broers en ook de enige échte Brusselaar. Dat zegt ze zelf tenminste.
Amalia (12): ‘Ik ben een Brusselaar, geen Vlaming’
Je houdt erg van dansen. Waar doe je dat?
Ik dans ballet en hedendaagse dans bij P.A.R.T.S. In het voorjaar wil ik auditie doen bij de Koninklijke Balletschool in Antwerpen.
Blijf je in Brussel wonen later?
Misschien wil ik na de balletschool wel teruggaan naar P.A.R.T.S. Daar ben ik tenslotte begonnen. Je kunt daar ook verder studeren en dansen. En daarna kan ik misschien bij de compagnie gaan dansen … Dat lijkt me heel leuk.
Wat vind je eigenlijk van Brussel?
Ik vind het een supermooie stad, er zijn heel veel verschillende culturen.
Voel jij je meer een Brusselaar of een Vlaming?
Soms gaat het er in de klas over waar iedereen vandaan komt. In onze klas zijn onder meer Fransen en Duitsers. Maar als de juf begint over Vlamingen, dan zeg ik: ‘Juf ik wil écht geen Vlaming zijn!’ Waarom? Omdat ik dan meteen denk aan mensen die op het platteland wonen.
Ben je geboren in Brussel?
Ik wel, maar de rest niet. Mijn ouders komen uit Antwerpen en Aalst. Ze hebben een paar jaar in Brazilië gewoond, daarna aan de zee en nu hier. Mijn broers zeggen altijd tegen me dat ze ook Brusselaar willen zijn, maar dan zeg ik dat ze hier niet zijn geboren.
Krijg je als enige échte Brusselaar ook vaker gelijk als het gaat over Brussel?
Nee. Ze zijn ouder en soms weten ze meer.
“Je hoort hier heel veel verschillende talen. Dat is zo leuk aan Brussel. Dat is wat Brussel is“
Hoe is het om drie oudere broers te hebben?
Soms is het leuk, maar soms kunnen ze echt irritant zijn. Ze zijn te beschermend. Ze willen bijvoorbeeld niet dat ik alleen met de metro naar school ga. Maar het is tegelijkertijd ook heel leuk om te weten dat ze me altijd zullen beschermen.
Wat hoop je dat er nooit zal veranderen in Brussel?
Ik hoop dat alle culturen blijven en er nog steeds zoveel verschillende mensen zijn. Er was een mijnheer die heeft gezegd dat hij zich in Brussel in een ander land voelt …
De socialististische politicus Conner Rousseau.
Ja. Je hoort hier heel veel verschillende talen: Frans, Engels, Marokkaans Arabisch. Dat is juist zo leuk aan Brussel. Dat is wat Brussel is.
Heeft ook iedereen evenveel te zeggen in de stad?
Er zijn volgens mij veel mensen die vinden dat Belgen meer te zeggen hebben. Wat ik ook vreemd vind, is dat niet iedereen als Belg wordt gezien. Toen er voetbal was – België tegen Marokko – hebben mensen na afloop dingen gedaan die niet mochten. Dan hoorde je dat de Marokkanen het gedaan hadden, maar waarschijnlijk zijn het Belgische mensen die hier zijn geboren. Dat zijn dan toch gewoon Belgen?
De slaapkamer
Lees meer over: Anderlecht , Jongeren , De slaapkamer