Brussels Airport en luchtverkeersleider skeyes gaan tijdens een reeks testdagen drones inzetten als hulpmiddel voor de Bird Control Unit van de luchthaven. Op die manier kunnen aanwezige vogels worden gemonitord en indien nodig worden weggeleid van de luchthaven. De testen zullen geen invloed hebben op het vliegverkeer.
Brussels Airport en skeyes testen drones om vogels weg te houden
Drones zijn in normale omstandigheden verboden op en rond de luchthaven. Een verdwaalde drone kan namelijk gevaarlijke situaties voor het luchtverkeer creëren. Brussels Airlines en skeyes willen echter de mogelijkheden van innovatief gebruik van drones verkennen en organiseren daarom testdagen. In april dit jaar waren er ook al testen met veiligheidsdrones.
Tijdens de nieuwe reeks testen, die gisteren/donderdag zijn gestart, worden drones ingezet voor het weren van vogels: om hun aanwezigheid in kaart te brengen, hen te monitoren en, indien nodig, weg te leiden van de vliegtuigen.
Vogels weghouden van de start- en landingsbanen is noodzakelijk, zowel voor hun veiligheid als voor die van het vliegverkeer. De drones zullen dan ook dienen als extra hulpmiddel voor de Bird Control Unit, die regelmatig patrouilleert op de aanwezigheid van dieren op de luchthaven.
Geluiden van roofvogels
Gezien de grote oppervlakte van het luchthaventerrein en het feit dat bepaalde gebieden moeilijker bereikbaar zijn met de auto, kan een drone een nuttig hulpmiddel zijn, klinkt het bij Brussels Airport. De drone is bovendien uitgerust met een luidspreker die de geluiden van roofvogels nabootst en zo als natuurlijk afschrikmiddel fungeert.
Zowel skeyes als Brussels Airport benadrukt dat de dronevluchten in veilige omstandigheden zullen plaatsvinden en geen invloed hebben op het gebruik van de start- en landingsbanen en de activiteiten op de luchthaven.
Lees meer over: Brussel , actua , Brussels Airport , Skeyes