Nicole de Moor (CD&V) en Bernard Clerfayt (Défi)

| Nicole de Moor (CD&V) en Bernard Clerfayt (Défi)

Clerfayt vraagt ontslag De Moor: ‘Schaarbeek wist niet van aanwezigheid dader aanslag’

JB
© BRUZZ
17/10/2023
Updated: 17/10/2023 20.03u

Brussels minister en titelvoerend burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) vraagt in een vlammend bericht op sociale media het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Volgens Clerfayt zijn er een heleboel fouten gemaakt rond de man die maandagavond bij een terroristische aanslag in Brussel twee Zweden vermoordde. Schaarbeek werd op geen enkel moment door de Dienst Vreemdelingenzaken op de hoogte gehouden over diens inschrijving in de gemeente, zegt Clerfayt.

Abdeslam L., de 45-jarige dader van de aanslag van maandagavond die vanochtend werd doodgeschoten door de politie, vroeg in 2019 asiel aan in ons land. De Tunesiër - die nooit in een asielcentrum heeft verbleven - gaf toen aan op een Schaarbeeks adres te verblijven, aldus Bernard Clerfayt. Maar volgens de titelvoerend burgemeester van Schaarbeek werden zijn gemeentediensten daar nooit van op de hoogte gebracht en werd zijn domicilie nooit geverifieerd.

De Dienst Vreemdelingenzaken registreerde L. op het Schaarbeekse adres in het rijksregister "zonder de gemeente ooit te waarschuwen of op de hoogte te brengen van deze domiciliëringsaanvraag," zegt Clerfayt. Daardoor werd er ook geen domiciliëringsonderzoek door de gemeente uitgevoerd, "zoals bij alle Belgen gebruikelijk is."

Later maakte DVZ volgens Clerfayt nog een fout: de dienst schrapt de man uit het rijksregister. "En dat opnieuw zonder de lokale autoriteiten op de hoogte te brengen."

Dit terwijl staatssecretaris De Moor juist zegt dat het de gemeente Schaarbeek was die L. uit het rijksregister liet schrappen.

Lees verder onder de foto

1bb3e5db-dader.jpg

In een filmpje op Facebook eist de dader Abdeslam Lassoued de aanslag op in naam van IS.

‘Tekortkomingen’

Omdat de asielaanvraag van Lassoued in oktober 2020 geweigerd werd, kreeg hij een bevel om het grondgebied te verlaten. Maar aangezien hij eerder uit het rijksregister geschrapt was, kon het document waarin stond dat de man uit ons land moest vertrekken niet aan hem overhandigd worden.

Bij VRT NWS zegt De Moor dat DVZ geprobeerd heeft om L. het land uit te krijgen. "Maar hij is nooit geïntercepteerd door de politie en overgedragen aan Dienst Vreemdelingenzaken. Omdat de man door de gemeente ambtshalve geschrapt was uit het rijksregister, kon DVZ geen verdere stappen ondernemen om de terugkeer te organiseren," klinkt het daar.

Clerfayt wijst dus naar DVZ zelf. "DVZ heeft hem geschrapt zonder proberen uit te zoeken uit te zoeken waar hij hij zich ophield. En dan zijn we verbaasd dat deze man op vrije voeten is. Op basis waarvan heeft de DVZ hem uitgeschreven terwijl hij nog steeds aanwezig leek te zijn in Schaarbeek? (En dit alles nog steeds zonder contact op te nemen met of informatie door te geven aan de lokale autoriteiten!)"

Clerfayt vraagt het ontslag van De Moor. "Er zijn tekortkomingen in de registratie van asielzoekers, in het doorgeven van informatie aan de lokale autoriteiten en in het monitoren van gevaarlijke personen door DVZ. Al deze tekortkomingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de federale overheid."

Bevel om grondgebied te verlaten bereikte Lassoued nooit

Op de persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad gaf De Moor mee dat inderdaad een adres in Schaarbeek heeft aangeduid waarop hij bereikt zou kunnen worden. Maar omdat hij daar niet officieel ingeschreven was op het moment van de asielaanvraag, werd hij - om formele redenen - ingeschreven op het adres van de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Daarop is hij uit het rijksregister geschrapt. Dat gebeurt, op wettelijke basis, automatisch zodra iemand zes maanden formeel op het adres van DVZ verblijft." De Moor stelt dat DVZ daarna wel een document over L. heeft overgebracht aan de gemeente Schaarbeek.

"Het opgegeven adres in Schaarbeek is wel gebruikt voor de communicatie met de dader, maar hij kwam niet opdagen voor zijn afspraak bij het CGVS (Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en staatlozen, red.). Nadien werd een bevel om het grondgebied te verlaten naar datzelfde adres gestuurd via een aangetekende zending, maar dat is nooit afgehaald."

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni