De stad Brussel heeft donderdag als eerste Europese stad een elektrische koets voor toeristische rondritten voorgesteld. Toeristen kunnen nu opnieuw genieten van een rondleiding door het historische centrum in een koets, maar dan zonder paardenkracht.
Brussel onthult allereerste elektrische koets voor toerisme in Europa
In 2022 besloot Thibault Danthine, de uitbater van de klassieke toeristische koetsendienst met paarden, om de zaak voor bekeken te houden. Dit kwam door een tekort aan personeel, maar ook door kritiek over het gebruik van paarden voor commerciële doeleinden. Zijn liefde voor het beroep en "het plezier om een stad te ontdekken in dit type voertuig" brachten Danthine op het idee om de elektrische koets te lanceren.
De stad Brussel heeft dat voorstel met dank aanvaard. "In de zoektocht naar duurzame alternatieven heeft het voorstel van Danthine ons verleid", stelt Brussels schepen van Handel Fabian Maingain (Défi). "Het is iets nieuws, maar met respect voor het erfgoed."
15.000 toeristen
Hoewel elektrische koetsen al langer bestaan, is het de eerste keer dat er een dergelijk exemplaar wordt ingezet voor toeristische doeleinden. Door de herintroductie van de koetsendienst hoopt de stad 15.000 toeristen per jaar aan te trekken, die voor 70 euro per groep van een rondrit doorheen het historische centrum kunnen genieten.
Toeristen kunnen daarbij uit verschillende routes kiezen. Die starten aan de Grote Markt en trekken onder meer langs de Kunstberg, Sint-Katelijne, de Sint-Gorikshallen, de Beurs, de oude stadsomwalling, Manneken Pis en verschillende stripmuren. Doordat de koetsendienst niet langer gebruik maakt van paarden zijn heel wat meer plekken en straatjes in de binnenstad van Brussel toegankelijk voor de koetsen.
De stad Brussel heeft donderdag het eerste voertuig onthuld. In de loop van de zomermaanden zal ook nog een tweede koets starten met rondritten doorheen de stad. In totaal heeft de stad drie koetsen besteld.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Samenleving , elektrische koetsen , paardenkoets , Fabian Maingain
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.