26 december 2021: protestmanifestatie van de cultuursector aan de Kunstberg tegen de sluiting van cultuurhuizen en bioscopen coronamaatregelen 2

Belgaimage

| December 2021, de cultuursector protesteert aan de Kunstberg tegen de coronamaatregelen.

Cultuursector en kunststudenten betogen maandag tegen aanpassing kunstenaarsattest

Kentya Mabika
© BRUZZ
28/03/2025

Donderdag kondigde minister van Werk David Clarinval (MR) in het federaal parlement aan dat het kunstwerkattest – net als andere vormen van werkloosheidsuitkeringen – gelimiteerd wordt in de tijd. De Brusselse kunstwereld wordt op die manier hard getroffen, want iets meer dan 54% van de kunstenaarsattesten die afgelopen jaar werden uitgereikt, waren voor Brusselaars. Uit protest gaat de kunst- en cultuursector maandag de straat op.

Er staan maandag verschillende protesten op het programma. Zo wordt aan Muntpunt een symbolische actie gehouden van ACV Puls, het Algemeen Christelijk Vakverbond.

Het FEF, de Franstalige studentenvereniging, roept op zijn beurt kunststudenten op die dag samen te komen aan de Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles, waar ze een symbolische blokkade zullen vormen. “Wij willen dat het kunstenaarsstatuut blijft bestaan”, zegt Rémy Dulière, opleidingsverantwoordelijke bij FEF.

Rémy vreest dat de afschaffing van het statuut zal leiden tot meer werkloosheid. “Artiest zijn is geen vaste job. Je wordt betaald per prestatie, maar niet voor de voorbereiding of het materiaal dat je gebruikt. Daarom is dit statuut cruciaal,” zegt hij.

'Fundamenteel voor onze samenleving'

De acties willen vooral de aandacht vestigen op de werkomstandigheden in de kunstsector. Saida Isbal, lid van ACV Puls, hoopt dat de bevoegde instanties gesprekken zullen aangaan met de cultuursector. De overheid heeft volgens Isbal geen idee van hoe het er écht aan toe gaat in de kunstwereld. “Ministers moeten begrijpen dat kunst en cultuur fundamenteel zijn voor onze samenleving”, aldus Isbal.

Volgens Junior Akwety, veelzijdig kunstenaar en verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, is het kunstenaarsstatuut niet alleen een geldkwestie. “Het geeft ons de kans onze sociale zekerheid op te bouwen."

Ann Overbergh, algemeen directeur van Kunstenpunt, vreest dat kunstenaars zonder het statuut moeilijk hun werk kunnen blijven doen. ”Kunstenaars werken op onregelmatige uren, als ze tussendoor moeten solliciteren wordt het moeilijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Politiek , acties , betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni