Een zogenaamde pardessus de viole – een strijkinstrument uit de achttiende eeuw – dat in 1980 uit de collectie van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) verdween, is terecht. De vondst gebeurde per toeval, en is niet het enige verloren instrument dat doorheen de jaren weer op z’n plek belandde. "We willen waarschuwen voor de gevaren van heling."
Gestolen 18de-eeuws instrument terug in Muziekinstrumentenmuseum
De Amerikaanse muzikante Annalisa Pappano kocht een oud strijkinstrument zonder te weten dat het om een gestolen exemplaar ging. Toen ze informatie opzocht over de bouwer, kwam ze online terecht op foto’s van een wel erg gelijkend instrument dat het MIM als verloren had opgegeven.
Een klein detail, een etiquette op het instrument, kwam overeen met de foto’s. In november 2022 bracht ze het instrument, dat al sinds 1980 uit de collectie ontbrak, terug naar Brussel.
De pardessus de viole, een vioolachtig instrument dat op de knieën wordt gespeeld, werd gebouwd in 1742 en zal in maart in de kijker staan als Instrument van de maand. Vinder Pappano komt meteen ook op 16 maart een middagconcert geven in het MIM.
Honderden instrumenten kwijt
Het MIM is door de decennia heen honderden instrumenten kwijtgeraakt. Nu wil het museum muzikanten, maar ook het brede publiek waarschuwen voor heling. "Deze instrumenten zijn staatseigendom", zegt Anne-Emmanuelle Ceulemans, verantwoordelijke voor de strijkinstrumenten in het museum.
"Door alle foto’s uit onze archieven van ontbrekende stukken online te zetten, hopen we dat het moeilijker wordt om gestolen instrumenten nog te laten circuleren op de markt, en dat ze uiteindelijk hun weg kunnen terugvinden naar onze collectie."
Lees verder onder de foto.
Het is niet de eerste keer dat een verloren of gestolen instrument wordt teruggebracht. Ceulemans: "Er zijn al zulke gevallen geweest, maar dat is al een aantal jaren geleden. We hebben daar minder over gecommuniceerd, omdat het bijvoorbeeld moeilijk lag bij de muzikant die het terugbracht."
"Soms posten muzikanten of verzamelaars foto’s van hun instrument op sociale media. Wanneer we merken dat het om een van onze ontbrekende stuks gaat, ondernemen we actie. Dat is niet altijd een makkelijk gesprek." Het politieonderzoek naar de diefstal van de pardessus loopt nog.
Catalogus
Alle ontbrekende stuks zijn terug te vinden in een catalogus op de website van MIM. Ceulemans stelt wel dat niet alle instrumenten effectief gestolen zijn.
"Toen de stuks nog deel uitmaakten van het conservatorium, werden ze nog bespeeld en zijn er bij verhuizingen zoekgeraakt. Aan de hand van archieven proberen we nog steeds foto’s of bewijsmateriaal van bepaalde stuks te achterhalen."
Het conservatorium in Brussel wordt nu grondig gerenoveerd, waardoor het archief en de bibliotheek tijdelijk moeten verhuizen. Hopelijk raken bij deze verhuis geen instrumenten kwijt, aldus nog het MIM.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , MIM , Muziekinstrumentenmuseum , gestolen instrumenten , pardessus de viole , anna-emmanuelle ceulemans , heling , brutale diefstal