De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) wil met toneel en cultuur de internationale angst voor oorlog zalven en bestrijden. De KVS gaat daarbij op zoek naar 'loutering', of ingrijpende emotionele belevenissen waarvan je een beter mens wordt. Dat schrijft Michael De Cock in het nieuwe programma van KVS, dat hij dinsdag kwam toelichten bij BRUZZ.
KVS wil oorlogsangst zalven met culturele zoektocht naar loutering
Lees ook: Politie breekt pro-Palestijnse betoging op aan Europees parlement, 28 betogers aangehouden
De KVS evolueert ook naar een "apartheidsvrije zone." Het cultuurhuis neemt met die zone stelling in tegen elke vorm van discriminatie, racisme, geweld, schendingen van het mensenrecht of het internationale recht, zo luidt het. Een logische volgende stap nadat het huis eerder ook al de deuren opengooide voor activistische collectieven zoals Poets for Palestine en grassroots-collectief Artists4Palestine.
"Concreet betekent het dat wij op elk niveau van het cultuurhuis gaan controleren met wie wij samenwerken," aldus De Cock. "Momenteel gaat het enkel over Israël. In de toekomst kan dat nog evolueren."
Bezoekers gaan van die apartheidsvrije zone weinig opmerken, maar het is volgens De Cock wel belangrijk om op de hoogte te zijn. "Het is goed voor het publiek om te weten dat wij daar gevoelig aan zijn en dat wij proberen te sensibiliseren. We willen het publiek uitdagen om daarover na te denken." De Cock voegt ook nog toe dat de KVS met deze zone een duidelijk signaal wil geven, binnen de mogelijkheden van het cultuurhuis.
Nieuw programma
Het programma 2024-2025, dat maandag werd voorgesteld, omvat heel wat eigen materiaal, waaronder een aantal gloednieuwe producties. Een daarvan is Rustoord, een coproductie van schrijfster en theatermaakster Martha Balthazar, Jana De Kockere, Barbara T'Jonck en Mats Vandroogenbroeck, waarbij zorg en ouderdom centraal staan.
Samen met Junior Mthombeni brengt Michael De Cock Hannibal, waarbij de kameropera Dido & Aeneas in een nieuw, modern jasje gestoken wordt en ze het stuk mengen met het verhaal van Hannibal en de Punische oorlogen.
Ook Brusselse stadsdichteres op de planken
Ook Liefde/Amour van Pitcho Womba Konga staat op het programma, net zoals Moeder Courage, een herwerking van Flauberts klassieker Bovary en The Cadela Força Trilogy, Chapter II: The Brotherhood.
De Brusselse stadsdichteres Lisette Ma Neza brengt The Weight of a Woman. "26 jaar aan vragen aan mijn moeder, grootmoeder en aan mijn moederland," zoals ze het zelf omschrijft. Het stuk werd eerder al gebracht op de Triennale in Kigali. Ma Neza reflecteert in het stuk over de genocide op de Tutsi's, dertig jaar na datum. Met muziek en gedichten stelt ze zich talloze vragen over de impact van geweld.
"Eén van de vragen gaat over welk gewicht een vrouw vandaag nog heeft. In mijn gedichten kom ik tot de conclusie dat we niet enkel het eigen gewicht dragen, maar ook van zij die voor ons zijn gekomen," duidt Ma Neza.
In samenwerking met de culturele partners Théâtre National Wallonie-Bruxelles en De Munt brengt KVS onder meer ook het werk Amours Aveugles van Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero opnieuw op de scène.
Brussels stadsdichteres Lisette Ma Neza brengt 'The Weight of a Woman': "26 jaar aan vragen aan mijn moeder, grootmoeder en aan mijn moederland," zoals ze het zelf omschrijft
Meer dan zestig voorstellingen
In totaal krijgt de Brusselse Vlaming meer dan zestig voorstellingen en events op de podia van de KVS voorgeschoteld. Er staan ook enkele samenwerkingen op het programma, onder meer Mindblowers met de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en ook samenwerkingen met Kunstenfestivalsdesarts en Congolisation.
Om het lijvige programma te doorgronden, heeft KVS een nieuw uitgangspunt op poten gezet: met verschillende 'parcoursen' wil KVS een kader scheppen voor bezoekers om "grip te krijgen op het programma." Zo wil KVS met het parcours 'rethinking histories' onder meer een blik werpen op stukken die de geschiedenis durven te herdenken, en met 'repertoire' biedt men zes voorstellingen van vrouwelijke makers aan.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , KVS , conflict Israël-Palestina