Romane Iskaria

| Lila Magnin

Lila Magnin en les magnifiques: wanneer dans de dualiteit van de wereld omarmt

Sophie Soukias
© BRUZZ
31/03/2025
Ook in:
nl fr

Danseres en choreografe Lila Magnin keert terug met Sāmara, een kwintet van haar gezelschap les magnifiques, waarin voorouderlijke wijsheid in dialoog treedt met onze wereld in de greep van chaos.

Als rijzende ster in de straat- en hedendaagse dans ontleent de Brusselse Lila Magnin haar diepgewortelde energie aan een uitzonderlijke spirituele erfenis. Haar ouders, die zich al voor haar geboorte tot een hindoeïstische stroming bekeerden, namen haar van jongs af aan mee naar Indiase tempels en spirituele bijeenkomsten.

De erediensten begeleid door gezangen op het ritme van mantra's staan diep in haar ziel gegrift, als een innerlijk heiligdom, waardoor ze altijd het gevoel had precies op haar plaats te zijn. "In mijn creatieve werk zoek ik voortdurend naar dat gevoel dat alles klopt," vertrouwt ze ons toe. Tijdens haar reizen naar India, maar ook in de streek rond Luik waar ze opgroeide, ontdekte ze de bharata natyam, een traditionele klassieke Indiase dans.

"Een stuk creëren, de muziek ervoor componeren en het zelf dansen heeft me bevrijd. En door mezelf te bewijzen dat ik het kon, heb ik ook alle vrouwen in mijn familie bevrijd"

Lila Magnin

Danseres

Rond haar twaalfde brachten rap en hiphopmuziek haar in contact met een andere, even essentiële energie: die van woede. Op haar achttiende werd Magnin toegelaten tot de prestigieuze Juste Debout School in Parijs, gespecialiseerd in straatdans. Te midden van een overwegend mannelijke lichting vocht ze zich een weg door een wereld waar overleven de regel was.

Na als danseres te hebben gewerkt voor Belgische en internationale choreografen, creëerde Magnin in 2019 haar eerste eigen stuk, een kwartet voor dansers. Toch overwoog ze om alles op te geven. "Ik was bang dat ik nooit van dansen zou kunnen leven." Toen kwam de lockdown. Het leven stond stil. Alleen, in verlaten studio's, dwongen de coronamaatregelen haar tot creatieve isolatie. In deze omstandigheden ontstond Azad ("Vrijheid"), een solo ter ere van haar Armeense overgrootmoeder. "Een stuk creëren, de muziek ervoor componeren en het zelf dansen heeft me bevrijd. En door mezelf te bewijzen dat ik het kon, heb ik ook alle vrouwen in mijn familie bevrijd."

Vanaf dat moment nam haar carrière een hoge vlucht. Magnin voelde zich eindelijk op haar plek. Al snel volgde Sāmara, naar een woord uit het Sanskriet dat verwijst naar symbolen van goden en oorlog. "Tegenover de chaos in de wereld kan je de behoefte voelen om jezelf te beschermen, om een innerlijk toevluchtsoord te creëren." In een strak intergalactisch decor onderzoekt Sāmara met vier andere dansers van haar gezelschap (les magnifiques) hoe je één geheel vormt met behoud van ieders individualiteit en gekte. "Dualiteit is de basis van de wereld. Het goede bestaat naast het kwade. Dat moeten we onthouden in moeilijke tijden." Voor zoveel wijsheid kunnen we alleen maar het hoofd buigen.

Lila Magnin stelt samen met haar dansgezelschap les magnifiques het stuk Sāmara voor op 1 & 2/4 in de KVS BOX, kvs.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni