Mammoetresten gevonden op werf metro 3

Jasmijn Post
© BRUZZ - Belga
16/02/2024
Updated: 16/02/2024 16.13u

Archeologen hebben tijdens opgravingen op de werf van toekomstig metrostation Toots Thielemans verschillende botten van mammoeten en andere dieren ontdekt. Ze stammen uit het paleolithische tijdperk. De botten zijn meegenomen voor onderzoek.

Onder de botresten die werden ontdekt zijn een dijbeen van een mammoet, een deel van een slagtand, evenals een gewei van een edelhert en een onderkaak van een edelhert of een reuzenhert.

Deze vondsten werden gevonden op een diepte van 8 tot 9 meter en dateren uit de laatste ijstijd, dat wil zeggen tussen de 120.000 en 11.700 jaar geleden. "Omdat er geen bijbehorende artefacten zijn, zal alleen een radiokoolstofdatering een preciezere datering kunnen geven," verklaart Bea De Cupere, archeozoöloge aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Ans Persoons (Vooruit.brussels) staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, laat weten dat de vondsten gedaan werden tijdens preventieve opgravingen uitgevoerd door het team van urban.brussels. Ze zijn naar het archeologisch laboratorium van gewestadministratie urban.brussels gebracht op de Kunstberg voor verder onderzoek.

"De ontdekking van een duizenden jaren oude mammoet is een zeldzame en uitzonderlijke gebeurtenis," commentarieert Persoons. "Het is een kans om ons verleden en de geschiedenis van onze regio beter te begrijpen en te delen met het grote publiek."

Soortgelijke ontdekkingen komen zelden voor en duiken vooral op bij grootschalige projecten zoals de aanleg van metrolijnen of diepe ondergrondse parkeergarages. De voortgang van de werken zal niet worden vertraagd door deze vondst, zo verzekert MIVB-woordvoerder Guy Sablon.

Zeldzaam, maar niet de eerste keer

Hoewel dergelijke vondsten zeldzaam zijn, is het niet de eerste keer dat mammoetresten worden ontdekt. Bij de bouw van het metrostation Zuid werden ook prehistorische botten van onder andere mammouten gevonden. Die botten bleken 30.000 jaar oud te zijn. Ze worden sinds 1988 tentoongesteld in een vitrine in het Zuidstation.

Ook bij de graafwerken voor de noord-zuidmetrolijn in 1972 werden botten van wolharige neushoorns ontdekt onder de Anspachlaan. Nog eerder, in 1912, werden ook reeds botresten van wolharige neushoorns teruggevonden aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni