Sinds deze week kan je gaan eten in Refoodgees in Sint-Gillis. Het restaurant biedt vluchtelingen en nieuwkomers de kans op een opleiding en een job in de horeca. De migranten kunnen daarbij hun eigen eetcultuur inbrengen.
Restaurant Refoodgees in Sint-Gillis leert vluchtelingen horeca-skills
Sint-Gillis is een culinaire beleving rijker. In de Émile Feronstraat, vlak bij de Koningslaan, kan je sinds deze week gaan eten in het restaurant Refoodgees. De zaak maakte al enige tijd reclame op sociale media en je kon er al eten afhalen, maar afgelopen maandag opende ook de zaal van het restaurant. Er is plaats voor zestig klanten, de eetgelegenheid heeft ook een afhaalmenu en het team is ook in te huren als traiteur.
Refoodgees is dan ook geen gewoon restaurant, het is een project met een missie. Het wil namelijk vluchtelingen en mensen die net zijn gearriveerd in Brussel kansen bieden. Ze kunnen er terecht voor een job, waardoor ze ook belangrijke skills opdoen. Het team van Refoodgees begeleidt de nieuwkomers bovendien verder naar een echte job in de horeca.
Duurzaamheid
Daarnaast wil het restaurant duurzaamheid promoten. Zo gebruiken ze enkel seizoensproducten van lokale oorsprong. Ook doet het project inspanningen om afval terug te dringen: "We zijn nog niet helemaal zero-waste, maar we proberen ingrediënten maximaal op te gebruiken en afval te composteren”, zo staat op hun website.
Op de kaart vond je er afgelopen week gerechten zoals curry, kip yassa en khinkali uit Georgië. Elke vluchteling die er werkt kan zijn of haar culinaire kennis en tradities mee inzetten voor een gevarieerd menu, dat elke dag van dagschotel verandert. Doorheen de week zijn er wel vaste waarden zoals bowls en sandwiches of salades. Je kon er vorige week terecht voor een Griekse zomersalade met tzatziki, een bowl met ta’amiya (de Egyptische variant van falafel) of vegetarische balletjes. De zuiderse keuken, maar met Belgische ingrediënten.
'Zwitsers zakmes'
De initiatiefnemer van Refoodgees is Arthur Fogel. Hij heeft zestien jaar ervaring in de horeca en omschrijft zichzelf als het ‘Zwitserse zakmes’ van de zaak, dus multi-inzetbaar. Daarnaast werken er nog zaalmeester en opleider Louis, chef-kok Jérôme en loopbaanbegeleider Dimitra. Mana, Barry, Maté en Priscilla worden er tegenwoordig opgeleid terwijl ze in het restaurant werken, zo lees je op hun site.
Refoodgees is elke weekdag open van half elf tot zes uur in de avond.
Lees meer over: Sint-Gillis , Cultuurnieuws , Resto & Bar , vluchtelingen , Sociaal restaurant , maatschappelijke integratie