Na ruim tien jaar neemt oprichter Frederik Lamote afscheid van Growfunding. Gedurende die tijd hebben talloze projecten -financiële - wind in de rug gekregen via het Brusselse crowdfundingsplatform. Co-directeur Charlotte Brandsma zal voortaan de dagelijkse leiding volledig op haar nemen.
Stichter van Growfunding verlaat het schip ‘om met iets nieuws te beginnen’
Growfunding opende vorig jaar op een vaste stek in de de Anspachlaan, na een eerder nomadisch bestaan. “Voor het eerst hebben we een eigen stek en dat op een toplocatie,” zei Lamote daar toen over. Aan de omstandigheden ligt het dus niet. “Ik verlaat Growfunding omdat ik zin heb om iets nieuws op te bouwen vanaf een wit blad,” vertelt Lamote.
Het was bovendien nooit de bedoeling dat Growfunding afhankelijk zou blijven van zijn stichter. "Het lijkt me gezond, zowel voor Growfunding als voor mezelf, om een andere rol op me te nemen.”
In het verleden werkte Lamote al als bestuurder bij Globe Aroma en Volta of als docent-onderzoeker bij Odisee. Op dit moment is hij bestuurder bij Toestand vzw en Leefwerk. Eén ding hebben zijn engagementen gemeen: ze gaan over Brussel en de mensen die er wonen.
Wat Lamote precies zal gaan doen is nog niet duidelijk, maar Brussel zal de rode draad blijven, verzekert hij.
Ook tijdens zijn afscheid op 22 maart zal hij nog geen toekomstplan uit de doeken kunnen doen. En dat is ook goed, redeneert Lamote. "Het is heel inspirerend om dat te kunnen doen: zonder structuur opnieuw beginnen, in het diepe springen, en ontdekken waar je terechtkomt.”
'Impact nog vergroten'
Lamote stichtte Growfunding ruim tien jaar geleden in 2013. Meer dan 500 kleinschalige projecten met een maatschappelijke meerwaarde zijn via dat platform door het publiek gefinancierd. Denk aan Tournevie, Bar Eliza, Pool is Cool en Bûûmplanters. Investeerders krijgen in ruil voor hun bijdrage geen rente of een aandeel, maar een andere beloning die in lijn ligt met de activiteiten van het project.
Al sinds 2020 is Lamote co-directeur met Charlotte Brandsma. Laatstgenoemde verzekert dat Growfunding een plek blijft waar mensen "kunnen experimenteren, nieuwe contacten leggen, falen, leren en groeien." Verder streeft de directrice ernaar om, naast burgers, ook steeds meer bedrijven en filantropische organisaties te betrekken. "Zo kunnen we de impact van onze projecten op de samenleving, nog verder vergroten."
Lees meer over: Cultuurnieuws , Growfunding , House of Growfunding , Frederik Lamote
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.