| De VRT-toren aan het Meiserplein in Schaarbeek (archief).

VRT wil voorbeeldrol spelen op vlak van welzijn in mediasector na jaar vol schandalen

© Belga - BRUZZ
09/01/2025

De VRT heeft een voorbeeldrol te spelen in het welzijnsbeleid in de media. Dat staat in de startnota waarmee de openbare omroep naar de onderhandelingen met de Vlaamse regering trekt voor een nieuwe beheersovereenkomst tot 2030.

Het gedwongen vertrek van twee topfiguren, directeur Content Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir, eind augustus, leidde tot een publieke discussie over het welzijn en leiderschap binnen de openbare omroep.

"Het is belangrijk dat VRT werkt aan een groeiend onderling vertrouwen binnen de organisatie", zo staat te lezen in de startnota. In de tekst zegt het bedrijf bijkomende investeringen te zullen doen in het welzijn van de medewerkers.

Vorig jaar stelde de omroep nog een externe bemiddelaar aan om het vertrouwen tussen de directie en het personeel te herstellen. De VRT-top kwam eerder onder vuur te liggen omdat ze de uitzending van de documentaire 'Het proces dat niemand wou' over de zaak rond Bart De Pauw en de veelgeprezen docu 'Godvergeten' wilden uitstellen.

"De uitvoering van het actieplan 2024-25 tegen grensoverschrijdend gedrag in de mediasector krijgt alle aandacht", klinkt het. De openbare omroep wil onder meer een "cultuur van open communicatie, dialoog en feedback bevorderen" en de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers "stimuleren". De VRT zegt ook een breed aanbod van opleidingen en inspiratiesessies rond welzijn aan te bieden.

Relevant blijven

Relevant blijven voor iedere Vlaming in 2030 met een onafhankelijke en kwaliteitsvol aanbod van informatie en lokale programma's is volgens VRT de inzet van de nieuwe beheersovereenkomst. Een "duurzaam financieel kader" moet de publieke omroep toelaten om bijkomend te investeren in een snel veranderend medialandschap.

Artificiële intelligentie (AI), platformen van grote technologiebedrijven en de internationalisering van de sector zullen volgens VRT een "immense en quasi onvoorspelbare impact" hebben op de manier waarop de doorsnee Vlaming media gebruikt. "Lokaal, creatief talent komt zo onder druk te staan. Dat is een gedeelde bezorgdheid in de hele Vlaamse creatieve economie", klinkt het.

De VRT sluit zich dan ook aan bij de oproep van de commerciële Vlaamse mediabedrijven DPG Media en Play Media die eind november hulp van de overheid vroegen in hun strijd tegen internationale concurrenten. Heel wat advertentie-inkomsten verplaatsen zich naar buitenlandse, vooral Amerikaanse, bedrijven.

'Krachten bundelen'

"We willen de krachten bundelen om te kunnen blijven investeren in de Vlaamse creatieve sector en Vlaamse content optimaal te valoriseren. Hierbij is ook de hulp van de overheid nodig: VRT pleit mee voor een regelgeving die de vindbaarheid van Vlaamse content garandeert." VRT wil advertentie-inkomsten ook maximaal in Vlaanderen houden en meer samenwerken met adverteerders.

Opvallend, de omroep wil daarom ook "een leidende rol opnemen (...) rond de ontwikkeling van een lokaal AI-model, getraind met het rijke VRT-archief."

"Een publieke omroep die op een effectieve manier zijn taak opneemt, heeft nood aan een zeer grote wendbaarheid in hoe hij zijn rol invult en tegelijkertijd aan een vastberaden standvastigheid in de waarden die hij verdedigt", zegt Frieda Brepoels, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT.

"Ik verwacht een VRT die ambitieus is en een actieve, marktversterkende rol speelt voor de hele Vlaamse mediasector"

Cieltje Van Achter

Vlaams minister van Media

Bruzz 1830 Cieltje Van Achter 9

Vlaanderen blijft volgens Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter (N-VA) fors investeren in de publieke omroep. De minister noemt onder meer desinformatie, het veranderend kijk- en luistergedrag, de opkomst van AI en de dominantie van internationale platformen als grote uitdagingen voor het Vlaamse medialandschap. Als minister verwacht ze een VRT die ambitieus is en "een actieve, marktversterkende rol speelt voor de hele Vlaamse mediasector".

De minister vermeldt in het bijzonder de strijd tegen desinformatie en het bereiken van zoveel mogelijk Vlamingen. Van Achter benadrukt dat de onderhandelingen over de beheersovereenkomst bepalend zijn voor de toekomst van de publieke omroep en fundamenteel voor de ontwikkeling van het hele Vlaamse medialandschap. Ze vindt wel dat de afspraken in de overeenkomst helder en gericht moeten blijven, met een focus op concrete en meetbare doelstellingen.

De nieuwe beheersovereenkomst loopt tot 31 december 2030. Het is de bedoeling om voor het zomerreces een akkoord te bereiken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni