Dat Open VLD, Groen of PVDA niet meer in de nieuwe raad van bestuur van de VRT zullen zitten, is voor meer 140 ondertekenaars van een open brief in De Standaard een doorn in het oog.
140 briefschrijvers dringen aan op andere samenstelling VRT-bestuursraad
De Vlaamse regering stelt waarschijnlijk deze week een nieuwe raad van bestuur voor de VRT samen. Die raad - gekozen volgens het 'systeem-D'Hondt' in het Vlaams Parlement - zal bestaan uit drie vertegenwoordigers van N-VA, drie van Vlaams Belang, één van CD&V, één van Vooruit en vier 'onafhankelijke' leden - vaak managers uit grote bedrijven.
Drie belangrijke politieke stromingen in Vlaanderen – de liberale, marxistische en ecologische – die samen goed zijn voor 23,9 procent van de Vlaamse stemmen, lijken geen plaats meer te krijgen in de nieuwe raad van bestuur.
Een groep van meer dan 140 prominenten - onder wie ex-VRT-journalisten Walter Zinzen en Gui Polspoel, auteur Jeroen Olyslaegers, zanger Daan Stuyven, filmmaakster Saddie Choua en politici als Meyrem Almaci (Groen) en Ilona Vandenberghe (PVDA) - komt daartegen in verzet in een open brief.
De ondertekenaars zeggen bezorgd te zijn over het democratische en pluralistische karakter van de VRT en pleiten ervoor om alle politieke fracties uit het Vlaams Parlement een zitje te geven in de raad van bestuur.
'Samenstelling bestuursraad staat haaks op Cultuurpact'
Dat Open VLD, Groen en PVDA geen vertegenwoordiger in de raad van bestuur zouden krijgen, is volgens de ondertekenaars van de open brief "een zware inbreuk" op het Cultuurpact, dat bepaalt dat de raad moet samengesteld zijn volgens het principe dat de minderheden moeten worden beschermd: “Hierdoor moeten openbare culturele instellingen pluralistisch zijn en mogen zij geen gebruikers discrimineren om ideologische, filosofische of politieke redenen.”
Volgens de ondertekenaars staat de mogelijke nieuwe samenstelling van de raad haaks op het pluralisme dat het Cultuurpact beoogt en gebeurt zelfs het tegenovergestelde. "De almacht van de meerderheid wordt versterkt, de minderheid of oppositie wordt uitgesloten," luidt het.
"Wij zijn van mening dat alle politieke fracties die in het Vlaams Parlement zitten een vertegenwoordiging én inspraak moeten hebben in de raad van bestuur van de VRT," zo sluit de open brief af.
'Selectieve vorm van verontwaardiging'
Vlaams Belang reageert fel op de open brief. De partij bestempelt hem als "een zeer gekleurde en selectieve vorm van verontwaardiging van een tricolore en progressief zootje ongeregeld".
Chris Janssens, VB-fractieleider in het Vlaams Parlement, noemt het de hypocrisie ten top. "Toen het Vlaams Belang in de periode 2015-2020 geen lid meer had in de raad van bestuur hoorden we niets van deze zogenaamde 'zware inbreuk van het Cultuurpact'."
"Schijnbaar dienen de waarden van het pluralisme en de ideologische verscheidenheid enkel te worden gerespecteerd als het in de linkse kraam past," zegt Janssens aan Belga.
Volgens de fractieleider maken de ondertekenaars een pertinente denkfout door te stellen dat het systeem-D'Hondt de almacht van de meerderheid versterkt en de minderheid of oppositie wordt uitgesloten. "Het enige wat systeem-D'hondt doet is een proportionele verdeling maken op basis van de electorale getalsterkte naar rato van het aantal te verdelen zetels. Dat het Vlaams Belang drie zitjes krijgt, kan je dan ook bezwaarlijk een meerderheidsversterking noemen."
Lees meer over: Samenleving , vrt