Horizon 2030 is de naam van een nieuw festival in het Jubelpark, dat zaterdag al van start gaat. Met concerten, workshops, lezingen, mini-expo’s en een gloednieuwe culturele ruimte moet het park op de kaart worden gezet als ‘the place to be’ in Brussel. Het festival wil een voorproefje zijn van de festiviteiten rond 200 jaar België in 2030.
Zaterdag start festival Horizon 2030: 'Jubelpark als trekpleister op de kaart zetten'
Rechts van de triomfboog in het Jubelpark strekt zich een gebogen kolommengalerij uit, onbereikbaar op een hoogte van een meter of acht. Tot vandaag werd die ruimte ook door niemand echt gebruikt. Met de komst van Horizon 2030 komt daar verandering in.
Het peristilium, zoals de met muurfresco's gedecoreerde ruimte heet, wordt een nieuwe culturele ruimte in het park én het epicentrum van het festival. De plek zal een zomerbar krijgen, maar er zullen ook allerlei evenementen plaatsvinden: lezingen, concerten, workshops - het kan er allemaal.
Verleden en toekomst
Zaterdag wordt alvast de aftrap gegeven met een dag vol urban cultuur, van 11u tot 22u. Liefhebbers kunnen er dan terecht voor dance battles, een live rap/afro soul-show, een dancehall en hiphop dj-set, een beatmaking-sessie, een introductie tot skateboarden en een workshop straatkunst. "De invulling past in de ambitie van het festival om verleden en toekomst te verbinden in het park," zegt Emmanuel Angeli van Brussels Major Events. "We willen hier verschillende publieken mengen."
Elke dinsdag zullen er binnenkort ook jazzconcerten zijn. Ook stand up comedy zou een wekelijkse stek krijgen, op donderdag. In de online agenda van het festival is echter nog geen spoor van de activiteiten in het peristilium te vinden. Diezelfde agenda vermeldt op dit moment vooral evenementen die al eerder waren geprogrammeerd in het park of in zijn musea.
De toegang tot de nieuwe ruimte gebeurt van de buitenkant over twee stellingentrappen, die de plek een zekere justitiepaleis-charme geven. Eenmaal boven voelt het peristilium meteen ook als een balkon met zicht over het park en de stad.
De activiteiten van Horizon 2030 beperken zich niet tot het peristilium. In het park worden de volgende maanden wandelingen georganiseerd en er komen ook mini-expo’s in doorkijkcontainers, die voorbijgangers warm moeten maken voor de expo’s die zich in de monumentale museumgebouwen bevinden. In het park wordt ook een foto-expo georganiseerd, met archiefbeelden van de site. Een geocachingspel moet de verschillende facetten van het museumpark in de verf zetten.
Negen maanden zonder directeur
Het hele festival wordt georganiseerd door Brussels Major Events met steun van de Nationale Loterij en in opdracht van de vzw Horizon 50-200, die de toekomst van het Jubelpark voorbereidt. In 2030 moeten daar immers de festiviteiten plaatsvinden voor de tweehonderste verjaardag van België. De voorbije maanden draaide de vzw op een laag pitje. Sinds Paul Dujardin er ontslagen werd als directeur, werd hij nog steeds niet vervangen. De federale overheid besloot namelijk om niet enkel de directie buiten te zetten, maar ook met een nieuwe raad van bestuur te beginnen, waardoor de hele werking vertraging opliep. De opvolger zou nu "over enkele dagen" bekend worden gemaakt.
De tabula rasa is meteen ook de reden waarom Brussels Major Events aan boord werd gehaald bij Horizon 2030, als culturele brandweer van dienst.
Tunneltoekomst
Horizon 2030 past in de bredere ambitie van de vzw Horizon 50-200 om het park klaar te maken voor het tweede eeuwfeest van België in 2030. Vorig jaar werd al aangekondigd dat de open tunnel, die midden in het park opduikt, in dat kader zal overwelfd worden. Dat zou kunnen door er op te bouwen, door de tunnel te verlagen en een dak te geven, of door de huidige rijweg te behouden en een heuvel te construeren boven de tunnel, waardoor de werken minder duur uitvallen.
Momenteel loopt nog een haalbaarheidsstudie naar de beste ingreep. Of de tunnel tegen 2030 overdekt raakt, is maar de vraag. Naast de werken zelf, duren ook studies en vergunningen al snel enkele jaren in Brussel.
Wat wel snel kan, is de tunnel een virtueel dak geven. Vanaf deze dinsdag zorgt lichtfestival Bright Brussel ervoor dat er 's nachts een 'lichtdak' op de tunnel ligt.
Op termijn wil de vzw het Jubelpark ook als een Europese museumtrekpleister op de kaart zetten. "Berlijn heeft zijn Museuminsel, Wenen zijn Museumsquartier, dat moet bij ons het Jubelpark zijn," zegt Bruno van Lierde, de kersverse voorzitter van de raad van bestuur. "Het masterplan voor de toekomst van de site is bijna klaar en de budgetten worden binnenkort bepaald."
Een puzzel van partners
Voor het zover is en er een gestroomlijnd plan voor het park en zijn vele instellingen op tafel ligt, stroomt nog wellicht heel wat water onder de brug. Tijdens de persconferentie gaven de sprekers grif toe dat het niet evident is om de vele betrokkenen in het park op een rij te krijgen. Naast de vzw 50-200 en de verschillende musea en instituten op de site zijn er ook tal van federale organisaties en hun ministers betrokken, net als de gemeenten Brussel en Etterbeek, het Gewest en milieu-administratie Leefmilieu Brussel. Ook daarin is het Jubelpark een afspiegeling van België en zijn hoofdstad.
Lees meer over: Brussel-Stad , Etterbeek , Cultuurnieuws , Stedenbouw , Jubelpark , Horizon 2030 , Horizon 50-200