| Danielle Perez van het collectief ‘Etre d’accord de ne pas être d’accord’.

Kort gesprek

Danielle Perez brengt jongeren samen in parlement: 'We moeten met elkaar blijven praten'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
10/11/2022

Hoe kunnen we in deze fel gepolariseerde wereld toch met elkaar blijven praten? Het is het uitgangspunt van een origineel initiatief in het Brussels parlement van het collectief ‘Etre d’accord de ne pas être d’accord’, inclusief Andalusische dans en muziek. Danielle Perez legt uit.

Waar gaat het over?
Danielle Perez
: Van 14 tot 16 november gaan het collectief en het Brussels parlement aan de slag met 450 Brusselse leerlingen, zowel Nederlandstalig als Franstalig, met de vraag: is de tijdgeest van Cordoba vandaag nog mogelijk?

Wat was er zo bijzonder aan de Cordoba-periode?
Perez:
Het verwijst naar de Andalusische stad Cordoba van de elfde eeuw. Drie eeuwen lang heerste er een culturele en wetenschappelijke hoogconjunctuur, maar het was tegelijk – zonder het te willen idealiseren – uniek in het vreedzaam samenleven van de drie monotheïstische godsdiensten: islam, jodendom en christendom.
De Frans-Israëlische schrijver en sociaal werker Edgar Laloum heeft er een heel programma rond gebouwd met Arabische en Sefardische gedichten, muziek, en dans. Dan volgt een debat over die periode, met de vraag welke lessen we uit de Cordoba-periode kunnen trekken voor onze samenleving.
Dat brengen we naar Brussel, voor leerlingen van het vijfde en zesde secundair. Voor het Nederlandstalige gedeelte werken we samen met de Foyer. Ook is er een avond voor het grote publiek.

Hoe hoopt u de geesten in Brussel dichter bij elkaar te brengen?
Perez:
We geloven dat cultuur een formidabele weg is om mensen bij elkaar te brengen over onderwerpen die wederzijdse boosheid veroorzaken. Niet vanuit naïviteit, maar als een gelegenheid om elkaar te zien, met elkaar te spreken, en te luisteren, iedereen vanuit zijn eigen gevoeligheden, over controversiële onderwerpen. Zeker in het diverse Brussel van vandaag is dat belangrijk omdat we anders opgesloten riskeren te blijven in het eigen gelijk. Je ziet de ander als je vijand, je kent hem niet. Terwijl je, als je met elkaar praat, ziet dat er veel meer is wat ons bindt dan wat ons verdeelt.

Is het niet goedgelovig om te hopen dat dit spanningen tussen bijvoorbeeld moslims en joden kan oplossen?
Perez:
Een oplossing komt hier niet mee, en neen, we rekenen niet op de Nobelprijs voor de Vrede (lachje), maar ons credo is wel dat wat er ook gebeurt, we moeten blijven praten en luisteren. Alleen zo kunnen we samen met elkaar verder.

Op 16 november om 19 uur vindt een afsluitend publieksmoment plaats in het Brussels parlement met muziek, gedichten en een debat. In samenwerking met het Brussels parlement, Cocof, Foyer, het Centre Communautaire Laïc Juif, Laïcité Yallah, Dakira en Amitié judéo-musulmane de France, Paris. Op initiatief van Edgar Laloum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni