Het afgelopen jaar stond in het teken van het Samusocial-schandaal, het Eurostadion-debacle en de procedureslag rond Uplace. Maar ook lichter te verteren nieuwsfeiten werden gretig gelezen en bekeken. Zo doken er enkele pikante muurschilderingen op, plaste Manneken Pis tot de overkant van de straat en stapte een Bozar-bezoeker per ongeluk in een kunstwerk van Yves Klein. Benieuwd? Hier is onze selectie van stukken die het afgelopen jaar het vaakst werden gelezen en bekeken.
Dit zijn de meest bekeken nieuwsfeiten van 2017
ACTUA
1) Brussel werd het afgelopen jaar nog een tikje surrealistischer. Op deze kaart verzamelden we alle pikante fresco’s. Op de Steenkoolkaai veranderde een Zanussi-reclame in een anusmuur, in Sint-Gillis dook een gigantische penis op en bewoners langs het kanaal kregen er een nieuw uitzicht bij: een moordtafereel dat volgens sommigen herinnert aan het werk van de klassieke kunstenaar Caravaggio. La ville n’est pas un musée. Of toch wel?
2) Samusocial-bestuurder Pascale Paraïta verdiende met haar verschillende bestuursfuncties bijna evenveel als premier Charles Michel (MR). Met haar zitjes in besturen van organisaties van maatschappelijk nut, zoals daklozenopvang Samusocial, het OCMW van de Stad Brussel of het Sint-Pietersziekenhuis ving ze in de periode 2015-2016 in totaal 204.000 euro.
"Single twintigers en dertigers voelen zich aangetrokken tot de anonieme, meertalige grootstad die Brussel is."
3) Over dit artikel werd ongetwijfeld het meest gediscussieerd op café. Zeker in bepaalde etablissementen op de Vlaamsesteenweg en het Sint-Gillisvoorplein waar Zinnebir wordt geschonken. Wie is de Vlaamse Brusselaar? Volgens ons valt bijna niemand buiten deze vier rake karakteriseringen.
4) Onze redacteur Tim Gatzios hing afgelopen jaar zijn Villo-kaart aan de wilgen. Hij zal niet de enige zijn, nu sinds afgelopen najaar de deelfietsensystemen als paddenstoelen uit de grond schieten. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Want wat moeten onze Brusselse politici vinden van al die fietsen die lukraak in de openbare ruimte worden gekwakt?
5) Op de Heizel moet een nieuw winkelcentrum komen, met woonruimte en horeca. Geen enkel groots project komt vanzelf tot stand, en zeker niet in Brussel. In juni ontdekte onze journalist Bram Van Renterghem dat een advocatenkantoor handelaars aanbood om gratis hun belangen te behartigen. Op die manier zouden ze kunnen procederen tegen NEO en het Eurostadion. Wie de advocaten daartoe opdracht gaf, blijft een mysterie.
UIT
1) Een onoplettende bezoeker van Bozar stapte in augustus in een kunstwerk van Yves Klein. Hij zag de installatie Droog blauw pigment over het hoofd. Een werk dat bestaat uit een uitgestrekte bak gevuld met zand dat werd geïmpregneerd met blauw pigment.
2) Het was misschien wel één van de belangrijkste nieuwsfeiten voor de cultuursector in Brussel. Het museum dat in de voormalige Citroëngarage aan het kanaal komt, gaat een samenwerking aan met het Parijse centrum voor moderne kunst, het Centre Pompidou. Bezielier van het project, Yves Goldstein, liet alvast weten dat de cultuurpool de naam KANAL zal dragen.
"Het nieuwe centrum zal geen succes zijn als het niet bewoners van de twee zijden van het kanaal kan aantrekken."
3) Vijftig jaar geleden overleed de surrealistische kunstenaar René Magritte. Verschillende musea besteedden bijzondere aandacht aan de Jettenaar. Zo toonde het Magritte Museum zijn invloed op hedendaagse kunstenaars, en was er een expositie in het Atomium.
4) Fans van het iconische Afghaanse meisje met de groene ogen hadden geluk dit jaar. In de Beurs toonde een overzichtstentoonstelling het werk van de Amerikaanse fotojournalist Steve Mc Curry. De expositie werd wegens succes verlengd.
5) Ook op de Molenbeekse ketjes hebben de aanslagen van vorig jaar diepe indruk gemaakt. Choreograaf Benjamin Vandewalle, artist in residence in het Kaaitheater, ging er een maand na de aanslagen oer in gesprek met kinderen. Die gesprekken dienen als voice-over bij de dans die hij in beeld brengt. Ontroerend.
VIDEO
1) De meest bekeken video van afgelopen jaar? Manneken Pis die bijna de overkant van de straat haalt met zijn turboplas. Een grappenmaker is 's nachts over het hek geklommen en heeft het kraantje opengedraaid. Hilarisch, inderdaad.
"Loop niet weg als ik daar ben. De politie zou me direct evacueren en dat wil ik niet, ik wil zolang mogelijk bij jullie blijven."
2) Het was een hete herfst in Brussel. Tot drie keer toe ontstonden er rellen, waarbij vooral jongeren betrokken waren. De tweede keer richtten ze schade aan op het Muntplein. Daar waren ze samengekomen om snapchatheld Vargasss 92 te zien.
3) Als Rasbrusselaar Marc Didden overweegt weg te willen uit Brussel Stad, is dat nieuws. Hij heeft er genoeg van, zei hij in ons debatprogramma 'De Kenners'. Zijn hele leven heeft hij het stadscentrum verdedigd, maar het Samusocial-schandaal, de mislukte centrale lanen en het gebrek aan warmte bij politici na de aanslagen hebben zijn vertrouwen beschaamd. Hij stelt zich een rustiger leven voor aan de vijvers van Elsene.
4) Het leven gaat onverbiddelijk door, ook voor wie in spanning wacht op een verblijfsvergunning. In het Klein Kasteeltje wordt samen gekookt, gelachen, gehuild en worden innige vriendschappen gesmeed. Onze reporter Maarten Verdoodt legde het afgelopen zomer allemaal vast. De prachtige soundtrack komt van bewoner Gueladio Ba, een man uit Mauritanië die het gebouw aan het kanaal noodgedwongen al twee jaar zijn thuis noemt.
5) Racing White Daring Molenbeek werd kampioen van de Franstalige derde amateurklasse A. Onze verslaggever bekijkt de wedstrijd van binnenuit, door de ogen van voorzitter Thiery Dailly. De bezieler van de club tilt RWDM na twee jaar naar nieuwe hoogtes. Dit pareltje heeft terecht een plaats gekregen tussen de meest bekeken reportages van afgelopen jaar.
Lees meer over: Brussel , actua , culture , 2017 , jaaroverzicht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.