Chocolatier Xavier Declercq: 'Duurdere chocoladeprijs zal over paar maanden voelbaar zijn'

LV
28/03/2024

De prijs van cacao is voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton gestegen. Volgens chocolatier Xavier Declerq van Xocolate in Schaarbeek zal de consument de prijsstijging pas over enkele maanden voelen. "Nu hebben de meeste chocolatiers nog een voorraad liggen", meent hij.

De prijs van cacao is al maanden aan het stijgen uit vrees voor tekorten, en die hausse is de laatste weken enkel maar versneld. Op de termijnmarkt in New York werd dinsdag 10.047 dollar betaald voor een ton van de grondstof.

Er is paniek op de cacaomarkt. Een combinatie van ofwel te droog ofwel te nat weer en structurele problemen - zoals oudere en zieke bomen - leiden tot kleinere oogsten in West-Afrika, waar het merendeel van de cacao vandaan komt. "Boeren krijgen vaak niet genoeg betaald om te investeren in nieuwe bomen, die resistenter zijn tegen ziektes dan oudere bomen. Daardoor heeft een relatief klein natuurfenomeen als te veel regenval zo'n grote impact op de oogst", verklaart Declercq, die voor hij zijn eigen atelier opende actief was in de internationale solidariteit en onder andere werkte bij Oxfam.

Eerlijke prijs

Een jaar geleden werd minder dan 3.000 dollar voor een ton betaald. Alleen al dit jaar verdubbelde de cacaoprijs. Niet alleen de slechtere oogstomstandigheden, maar ook strengere milieuregels in de Europese Unie stuwen de prijzen de hoogte in.

"Ik betaal al vijf jaar evenveel voor mijn cacao, namelijk 4200 dollar per ton. Dat terwijl de marktprijs voor Haïtiaanse bonen voor zwarte chocolade op 2000 dollar geschat wordt. Ik wil namelijk enkel werken met bonen waarvoor de boeren correct betaald worden", stelt Declercq. "Bovendien leveren ze altijd bonen van hoge kwaliteit."

Prijsverhoging

"Momenteel heb ik nog een voorraad, maar ik zal uiteindelijk over enkele maanden opnieuw een aankoop moeten doe. Ik hoop dat de prijs dan al wat gestabiliseerd is naar beneden, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen", vertelt hij. "Ook andere chocolatiers hebben nu vermoedelijk nog wel een voorraad, maar over enkele maanden zal ook voor de consument de prijsverhoging voelbaar worden."

"Ik hoop dat de prijsverhoging uiteindelijk de boeren ten goede komen, zodat zij hun werk kunnen verderzetten en opnieuw kunnen investeren in nieuwe bomen, want nu overwegen heel wat boeren, die ik gesproken heb, over te stappen naar rubberontginning, om meer geld te kunnen verdienen", besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Xocolate , Xavier Declercq , chocolade , cacao

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni