Bij de winkels van Delhaize in Brussel en Wallonië die onderdeel waren van de verzelfstandigingsoperatie bij de supermarktketen, zijn volgens CNE al 450 op 4.300 banen verdwenen. Dat zegt de Franstalige bediendenvakbond een jaar na de eerste franchiseringen. Het gaat onder andere om ontslagen, vertrekken om medische redenen en pensioneringen.
Franstalige vakbond: 'Operatie verzelfstandiging bij Delhaize kostte al 450 banen'
Volgens CNE gaat het om een strategie waarbij franchisenemers van Delhaize-winkels overgenomen - en dus duurdere - werknemers en personeel in deeltijdse werkhervatting na ziekte bewust zouden proberen buiten te werken.
"In één winkel zijn tot 28 banen verloren gegaan", zegt Rosetta Scibilia, afgevaardigde van CNE. "Aan het huidige tempo zullen er in vier à vijf jaar duizenden banen verdwenen zijn, zonder dat moedergroep Ahold Delhaize ook maar 1 euro heeft uitgegeven aan ontslagvergoedingen."
Gelijkaardige cijfers over de winkels in Vlaanderen zijn er niet, is te horen bij de Nederlandstalige zustervakbond ACV Puls. "We hebben wel overgedragen personeel bevraagd en daaruit komt wel naar voren dat er veel naar de flexi-job- en studentenstatuten wordt gegrepen", zegt secretaris Johan Van Loon.
Vertrekpremie
Veel overnemers "gaan correct te werk", benadrukt Van Loon. "Maar helaas stellen wij bij sommige overnemers vast dat er acties worden ondernomen om 'oudere' werknemers weg te krijgen".
Over het algemeen worden daarbij volgens de vakbondsman twee technieken toegepast.
Enerzijds worden sommige werknemers - die bij de franchisenemers geen vakbondsvertegenwoordiging meer hebben - plots bij de directie geroepen en onder druk gezet om een vertrekovereenkomst te ondertekenen, "met zelfs een lagere vertrekpremie dan de ontslagvergoeding", luidt het.
Anderzijds zouden franchisenemers de overgenomen, duurdere werknemers in sommige gevallen steevast zwaarder werk toebedelen dan de vaak jongere, nieuwe en goedkopere werkkrachten, aldus nog Van Loon.
Juiste beslissing
In een reactie zegt Delhaize de verklaringen van CNE te betreuren. Ze "weerspiegelen de realiteit op het terrein niet", zegt woordvoerder Roel Dekelver.
De retailer staat naar eigen zeggen nog regelmatig in contact met de 127 gefranchiseerde winkels - nog één bijkomende moet worden verzelfstandigd - en "de overgrote meerderheid van het personeel toont zich tevreden", aldus Dekelver.
"De winkels draaien veel beter, of het nu gaat om omzet, de volumes of de klantentevredenheid. Alle seinen staan op groen", zegt Dekelver voorts. "Dat toont aan dat we de juiste beslissing hebben genomen en we kunnen ons niet voorstellen dat een winkel goed draait met ontevreden personeel."
Lees meer over: Economie , Delhaize , cne , acv puls , Franchisering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.