'Lege' Dansaert twistpunt tussen meerderheid en oppositie: 'Franse merken tonen interesse'

KVDP
© BRUZZ
30/09/2024

Aan het begin van de Dansaertstraat staan opvallend veel commerciële panden leeg. Volgens de Stad Brussel is er niets aan de hand, maar de liberale oppositie klaagt een gebrek aan aantrekkelijkheid aan.

Wie van het Beursplein richting het Kanaal stapt, kan er bijna niet naast kijken: in de Dansaertstraat staat tussen de Ortsstraat en de Oude Graanmarkt het ene pand na het andere te huur of leeg. Ook in de buurt van het basketveld Mehdi Bouda staan handelspanden leeg, maar de concentratie van leegstand in de eerste honderd meter van de straat valt op.

Nochtans is het aandeel leegstaande commerciële panden niet uitzonderlijk hoog volgens gegevens van hub.brussels, het gewestelijke agentschap voor bedrijfsondersteuning. Het agentschap baseert zich op cijfers: 14,4 procent van de handelszaken in de Dansaertwijk staat leeg.

“De cijfers zijn heel stabiel sinds 2018 en er is zelfs iets minder leegstand dan in de periode 2019-2021,” zegt Brussels schepen van Economische Zaken Benhur Yusuf Ergen (Défi) via zijn woordvoerster Anne-Sophie Dekeyser. “De ploegen van Ondernemen Brussel zijn heel actief op het terrein om de ondernemers, die getroffen zijn door de verschillende crisissen sinds 2020, te ondersteunen. Trouwens, dat een pand leegstaat betekent niet dat het niet bezet is."

Dansaert

De liberale oppositie in Brussel-Stad ziet het anders. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben zij enkele weken geleden zelf een telling gedaan in de Dansaertstraat, de Vlaamsesteenweg en de Vismarkt. “Wij komen uit op ongeveer dertig procent,” zegt Frederik Ceulemans (Open VLD), gemeenteraadslid en elfde op de gemeenschappelijke MR+-lijst. “Wij hebben niet alleen naar effectieve leegstand gekeken, maar ook naar zaken waarvan we weten dat ze worden overgenomen of ondernemers die op het punt staan te vertrekken. Daar hebben wij een goed zicht op.”

Bereikbaarheid

“Wij zien een andere realiteit die niet rooskleurig is,” gaat Ceulemans verder. “We weten dat het een straat is met wat roulatie, waar tien tot vijftien procent leegstand normaal is. Maar dertig procent is best veel.”

Om te achterhalen wat de beweegredenen zijn van vertrekkende ondernemers hebben Open VLD en MR een enquête gelanceerd. In het kader van de verkiezingscampagne zijn de liberalen ook bezig met bezoekrondes bij ondernemers.

“Wat vaak terugkomt, is dat een heel aantal ondernemers vindt dat het centrum van Brussel vandaag minder aantrekkelijk is dan vroeger. Het gaat dan meestal over bereikbaarheid en dan komt het nieuwe circulatieplan geregeld ter sprake,” aldus Ceulemans. Al meer dan twee jaar geldt een nieuw circulatieplan in de Vijfhoek. Dat plan had positieve effecten op de leefkwaliteit, maar leidde wel tot een lichte daling van het aantal niet-Brusselse klanten. “De link met het circulatieplan kunnen we niet met honderd procent objectiviteit maken", zegt Ceulemans, "maar in de hoofden van veel mensen leeft wel het idee dat de Dansaertwijk moeilijker bereikbaar is geworden.”

Dat laatste, mobiliteit en bereikbaarheid, is zelden een gespreksonderwerp voor vastgoedexperte Elsa Kovari en haar klanten. Zij is momenteel voor vastgoedkantoor Structura.biz op zoek naar huurders voor twee handelspanden en is al langer actief in de Dansaertstraat. “We weten dat het centrum voor klanten die met de auto van buiten Brussel komen niet altijd even toegankelijk is, maar klanten beseffen ook dat ze in de Dansaertstraat vlakbij een voetgangerszone zitten waar veel toeristen langskomen,” zegt Kovari.

10.000 euro huur

Van een gebrek aan interesse is er volgens haar helemaal geen sprake. “Voor elk pand heb ik minstens drie à vier potentiële huurders. Het gaat doorgaans om modezaken of schoonheidssalons. Daarnaast zijn er verschillende Franse merken die interesse hebben getoond om een zaak te openen in de Dansaertstraat,” aldus Kovari. “Aan het imago van de straat is er nog niets veranderd.”

Dansaert

Scotch & Soda ging afgelopen zomer failliet. De gevraagde huurprijs voor het pand is iets meer dan 10.000 euro per maand.

Dat er aan het begin van de Dansaertstraat verschillende panden tegelijk leegstaan, is volgens Kovari te wijten aan een samenloop van omstandigheden. Onder meer het faillissement van Scotch & Soda Benelux, afgelopen zomer, speelt daarin mee. Wie het lege pand van die modeketen wil overnemen, zal daarvoor maandelijks meer dan 10.000 euro huur moeten ophoesten.

“Dat is veel" vindt gemeenteraadslid Frederik Ceulemans. "De prijszetting van een aantal zaken is veel te hoog, zeker voor jonge ondernemers. Andere eigenaars hebben de huurprijzen een beetje laten zakken, maar dat realiteitsbesef is nog niet bij alle verhuurders doorgedrongen." Volgens Ceulemans moet de Stad Brussel de commerciële leegstand beter in kaart brengen en ondernemers meer steunen, onder meer door pop-upzaken in leegstaande panden aan te moedigen. “Men moet er alles aan doen om voor een aaneenschakeling van handelszaken te zorgen. Als er te veel gaten in een handelsas zitten, erodeert die.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Dansaertstraat , leegstand , Frederik Ceulemans , Brussel Ondernemen , Elsa Kovari , Structura.biz , Benhur Yusuf Ergen , Open VLD , MR+ , Défi , Dansaertwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni