De restaurantketen Lunch Garden heeft het faillissement aangevraagd. Er komt een doorstart voor 42 van de 62 restaurants met een nieuwe aandeelhouder, maar alle vier vestigingen in Brussel gaan dicht. Dat laat Stéphane Piron van de vakbond BBTK weten aan BRUZZ . De medewerkers vallen uit de lucht: "We wachten allemaal nog op nieuws."
Brusselse Lunch Gardens sluiten na faillissement: 'Het is allemaal erg triest'
"We komen hier al 30 jaar om te lunchen en koffie te drinken. Er zijn veel ouderen die hier komen lunchen, 's avonds eten en elkaar ontmoeten. We hebben altijd een leuke tijd. Helaas krijgen we het nieuws op het laatste moment. Het is allemaal erg triest," aan het woord is een trouwe gast van Lunch Garden, die maandag voor een dichte deur kwam te staan.
Restaurantketen Lunch Garden heeft vandaag vier vestigingen in Brussel; in de Nieuwstraat, in Evere, in Oudergem en in Sint-Agatha-Berchem. Die zijn allemaal gesloten, nadat het faillissement werd aangekondigd.
Alle Brusselse filialen
De klap van het faillissement zal vooral gevoeld worden in Brussel. "Alle Brusselse vestigingen sluiten definitief de deuren," dat laat Stéphane Piron van de vakbond BBTK weten. De vakbonden bekijken of er eventueel nog meer acties zullen volgen.
Een werknemer in de vestiging in de Nieuwstraat heeft de sluiting van het restaurant niet zien aankomen. "Het zat hier nog goed vol met de solden bij Inno. We hadden het moeilijk tijdens de coronacrisis, maar dat was overal zo." De medewerker heeft zelf nog niets vernomen van het bedrijf. "We wachten allemaal nog op nieuws, ik weet alleen dat we sluiten", zo liet hij weten aan BRUZZ.
Hoewel de vakbonden al hebben aangekondigd dat de vier Brusselse vestigingen zullen sluiten, wil Lunch Garden zelf voorlopig niet officieel bevestigen om welke filialen het precies gaat. "De exacte details zijn nog niet bekend omdat gesprekken met de curator en de investeerder nog lopen," meldt een woordvoerder.
"Zodra alle akkoorden en handtekeningen rond zijn, wordt het definitieve plan in de eerste plaats gedeeld met medewerkers, daarna ook met de pers." Mogelijk is er vandaag duidelijkheid vanuit Lunch Garden, anders de komende dagen. "Maar zolang er geen officieel akkoord is, kunnen we geen details geven. We begrijpen dat dit voor onzekerheid zorgt."
Op de hoofdzetel van Lunch Garden in Evere vond maandagochtend een bijzondere ondernemingsraad plaats. De vakbonden kregen er de bevestiging van wat er de afgelopen dagen al bekend gemaakt was: Lunch Garden vraagt het faillissement aan, gevolgd door een gedeeltelijke overname door het Antwerpse investeringsbedrijf CIM Capital. Een beslissing rond het faillissement zou dinsdag vallen.
'Bijzonder zware beslissing'
"Dit is een bijzonder zware beslissing, maar het is de enige manier om aan een duurzame toekomst te bouwen en zoveel mogelijk jobs te behouden", zegt Stephan Brouwers, de CEO van Lunch Garden, in het persbericht.
De restaurantketen heeft naar eigen zeggen "uitdagende" jaren achter de rug. De verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie hadden een "diepgaande financiële impact die nog steeds voelbaar is". Bepaalde vestigingen trokken de prestaties van de hele keten naar beneden, en de kosten stegen door hoge inflatie en indexeringen.
Er was de voorbije twee jaar wel "een positieve trend in de omzet en operationele winst", maar "die bleek onvoldoende om de noodzakelijke investeringen te dragen", aldus Lunch Garden. Daardoor moest de huidige Britse aandeelhouder ICG geld blijven injecteren, en dat was niet langer houdbaar.
'Mogelijk vandaag al'
De keten zou ongeveer de helft van het eigen personeel – zo'n 300 van de zowat 600 medewerkers – aan boord willen houden. Over het personeel van de verzelfstandigde restaurants is nog geen duidelijkheid.
Lunch Garden hoopt de doorstart zo snel mogelijk te realiseren. Al kan het nog enkele dagen duren vooraleer een akkoord bereikt wordt. "We kijken nu uit naar een nieuwe fase met een nieuw aandeelhouderschap om Lunch Garden verder te versterken en toekomstbestendig te maken", aldus nog Brouwers.
Stéphane Piron van de vakbond BBTK, onderdeel van het ABVV, laat alvast aan BRUZZ weten dat zij helemaal niet akkoord gaan met de manier waarop dit faillissement gebeurt. De werknemersorganisatie komt later vandaag met een statement.
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Lunch Garden , failissement , overname , Brusselse restaurants