De Haven van Brussel heeft in 2024 de totale trafiek met 2,6 procent zien stijgen tot 6,26 miljoen ton. Die toename is te danken aan het herstel van de transittrafiek, nadat het scheepvaartverkeer op de as Antwerpen-Brussel-Charleroi in 2023 zeer vaak verstoord was. De eigen trafiek daalde wel, met 0,9 procent.

©
BRUZZ
| De Haven van Brussel aan het kanaal Charleroi-Brussel-Antwerpen.
Meer trafiek in Haven van Brussel, aankomsten per cruiseschip zitten in de lift
De situatie was zo het spiegelbeeld van die in 2023. Toen was er door de gedaalde transit minder totale trafiek, ondanks een stijging bij de eigen trafiek van goederen geladen en gelost in Brussel. De eigen trafiek daalde vorig jaar met 0,9 procent tot 4,76 miljoen ton, de transittrafiek steeg met 15,2 procent tot 1,5 miljoen ton.
Bouwmaterialen zijn goed voor het grootste deel van de haventrafiek. Door een vertraging in de renovatiesector daalde dit volume met 3,5 procent tot 2,79 miljoen ton. De trafiek van olieproducten nam 21,6 procent toe tot 890.294 ton, te verklaren door de overname van trafiek door spelers op het havendomein. Het containtertransport nam met 11 procent af.
Meer cruisetrafiek
Tot slot zat het cruiseverkeer in de lift: zo arriveerden vorig jaar meer dan 25.000 mensen, vooral uit Nederland, op in totaal 119 schepen. In 2023 ging het nog om 68 schepen en 14.000 passagiers.
Het Brusselse havenbedrijf wijst voorts op zijn rol bij het verlagen van de CO₂-uitstaat in de hoofdstad. Door de waterweg werden 585.000 vrachtwagenbewegingen in en rond Brussel vermeden, klinkt het. Dat leverde een vermindering met ruim 90.000 ton CO₂ op.
In 2023 was de doortocht op het kanaal vaak gestremd door ongevallen, pannes, onderhoudswerken of wegens overstromingsgevaar. Onder meer de Budabrug en een brug in Kapelle-op-den-Bos werden toen aangevaren door schepen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Haren , Laken , Economie , Haven van Brussel , kanaal brussel-charleroi , kanaal Brussel-Willebroek , Kanaal van Brussel , beschadigde budabrug , brusselse bedrijven