In Brussel gingen vorig jaar 1.969 ondernemingen failliet, 15 procent meer dan het jaar ervoor. Dat cijfer blijft ver onder het niveau van voor de covidcrisis, maar daar komen de gerechtelijke reorganisaties en ontbindingen nog bovenop.
Ook in Brussel fors meer faillissementen en banenverlies
In 2024 werden in het Brussels gewest 1.969 ondernemingen failliet verklaard, een stijging met 15 procent tegenover 2023, toen het er 1.711, waren. Dat blijkt uit een studie van Graydoncreditsafe. Vooral bedrijven in de transportsector, de bouw en de klein- en de groothandel werden getroffen.
In heel België gingen in 2024 exact 11.549 bedrijven over de kop, het derde hoogste cijfer ooit.
In Brussel bleef het aantal faillissementen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen, ver onder het niveau van voor de coronapandemie. Toen gingen jaarlijks tussen de 2.000 en 3.300 ondernemingen op de fles.
Het banenverlies volgt die tendens. In 2024 gingen 4.233 jobs verloren, in 2023 waren dat er 'maar' 3.313, een stijging dus van 28 procent.
Ook hier is het aantal verloren gegane banen lager dan voor corona, toen er jaarlijks tussen de 4.500 en 5.500 jobs verdwenen.
Gerechtelijke ontbinding
Eric Van den Broele, auteur van het rapport, wijst er echter op dat het fout zou zijn om hieruit te concluderen dat Brussel het al bij al nog goed doet.
"In Brussel zetten de ondernemingrechtbanken nog actiever in op de gerechtelijke reorganisatie van een onderneming in moeilijkheden, of een gerechtelijke ontbinding," zegt Van den Broele.
In het geval van zo'n reorganisatie wordt geprobeerd om het bedrijf te redden, met maximaal behoud van het aantal werknemers. In het tweede geval wordt het bedrijf opgedoekt zonder 'dure' curator, omdat er toch niks meer te verdelen valt onder de schuldeisers. Die procedures worden de laatste jaren vaker toegepast.
"Die gerechtelijke reorganisaties en ontbindingen zitten niét vervat in de faillissementscijfers," zegt Van den Broele, "maar ze zijn ook gelinkt aan banenverlies. Er is in Brussel dus geen reden tot juichen."
Bedrijven met het grootste banenverlies in Brussel zijn brandblusfabrikant Sicli in Ukkel (298 banen verloren), dienstenchequebedrijf CF Proxi in Ukkel (100), Intell in Etterbeek - het bedrijf achter Filigranes (83) - softwarebedrijf Black Tiger Belgium in Anderlecht (81) en Selcuk Transport Service (75).
Lees meer over: Brussel , Economie , faillissementen , gerechtelijke reorganisatie , gerechtelijke ontbinding