Vrijdag sluit de Audi-fabriek in Vorst en komt er een einde aan 75 jaar autogeschiedenis. Maar wat moet er nu met de reusachtige fabriek gebeuren? Achter de schermen wordt daar vandaag al hard aan gewerkt. En één ding lijkt nu al zeker: er komt niet één groot bedrijf maar meerdere bedrijven – misschien wel tientallen – op de gigantische site.
Sluiting Audi-fabriek nadert: wat gaat er gebeuren met de 54 hectare grote site?
Door de sluiting van de Audi-fabriek komt 54 hectare vrij in Vorst. Dat kan perspectieven openen voor Brussel. Pierre Hermant van het agentschap Finance & Invest.brussels is verantwoordelijk voor de toekomstige invulling van de site.
Hermant wil het voorbeeld van Ford Genk volgen. Toen de fabriek in Limburg in 2014 sloot, heeft die plaats gemaakt voor een heel ecosysteem van kleine nieuwe activiteiten.
Ook Agoria, de werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven, is voorstander van een grote diversiteit op de site: “Dat brengt meer zekerheid qua tewerkstelling", zegt Brieuc Janssens de Varebeke, de manager van Agoria. “Je kunt er een goed ecosysteem bouwen, waarbij de verschillende bedrijven elkaar kunnen versterken."
Opvallend: over een nieuwe woonsite of een groen park wordt niet eens gesproken. Alle politieke partijen lijken het erover eens te zijn dat het een industriële site moet blijven. “Het is de bedoeling om meer jobs te creëren voor de Brusselaars", legt Janssens de Varebeke uit.
Lees meer over: Vorst , Economie , Audi Brussels , Sluiting Audi , industrie , Agora , Finance&Investment.brussels , industriële site