1727 Daringman 2

| Martine Peeters in Au Daringman.

Toekomst café Au Daringman onzeker: ‘Ik hoop dat ik kan blijven’

SD
© BRUZZ
23/08/2024

De toekomst van het iconische café Au Daringman in de Vlaamsesteenweg is uiterst onzeker. Martine Peeters, de minstens even iconische uitbaatster, wil blijven, maar de huurovereenkomst loopt eind dit jaar af en het pand wordt verkocht.

“Geen idee”, antwoordt Peeters op de vraag wat er staat te gebeuren. De privé-eigenaars van wie Peeters huurt, hadden het pand een tijd geleden te koop gezet. En hoewel er in mei een bod getekend zou zijn, wordt Peeters in het ongewisse gelaten.

Wie Au Daringman zegt, zegt Martine Peeters. Ze is al zo’n kwart eeuw uitbaatster van een van de drukst bezochte cafés in de Vlaamsesteenweg, dat ook wel bekend staat als 'Chez Martine'. De iconische bar is de favoriete uitvalsbasis van heel wat Nederlandstalige creatievelingen in de stad: je trof er zanger Arno regelmatig toen hij nog leefde of theatermaker Jan Decorte, die op die plek graag zijn interviews geeft.

“AB Inbev wilde het pand kopen," gaat Peeters verder, "op voorwaarde dat ik zou blijven. Dat wilde ik. Toch hebben de eigenaars uiteindelijk een bod getekend met iemand anders," gaat ze verder. Wie de nieuwe eigenaar wordt en welke plannen die heeft met het pand, is ook voor de uitbaatster op dit moment nog een raadsel. Peeters ziet zichzelf voorlopig nog niet vertrekken: "Ik hoop dat ik kan blijven."

Erfgoed

Een paar maanden geleden werd een procedure gestart om het café te beschermen als erfgoed. Als die aanvraag wordt goedgekeurd, mag een eventuele nieuwe eigenaar niets veranderen aan het interieur van het café aan de Vlaamsesteenweg, dat is ontworpen in een stijl die art-decostijl wil nabootsen.

Het ontwerp stamt uit de tijd van na de Tweede Wereldoorlog. Het café kreeg geometrische patronen om het een moderne uitstraling te geven. Deze stijl is doorgetrokken in de lambrisering en de toog, zodat alles mooi aansluit bij het eenvoudige meubilair. Omdat hout en leer schaars waren in die tijd, koos men voor triplex en kunstleer.

Volgens Ans Persoons (Vooruit.brussels), staatssecretaris voor Erfgoed, heeft het café niet alleen erfgoedwaarde, maar ook sociale en esthetische betekenis. Het moet volgens haar bewaard blijven als een typisch voorbeeld van de rijke cafécultuur van Brussel, zodat toekomstige generaties er van kunnen genieten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Au Daringman , Martine Peeters , AB Inbev , Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni