De kloof in werkgelegenheidsgraad tussen mannen en vrouwen ligt het hoogst in het Brussels Gewest. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Vooral in Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Koekelberg zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen aanzienlijk.
Verschil tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt het grootst in Brussels Gewest
De werkgelegenheidsgraad, het aandeel werkende personen, ligt volgens Statbel historisch gezien hoger bij mannen dan bij vrouwen. Doorheen de jaren zou dat verschil wel afgenomen zijn.
De kloof tussen mannen en vrouwen qua werkgelegenheidsgraad daalde in België tussen 2011 en 2021 van 10,3 procentpunten naar 6,2. De werkgelegenheidsgraden voor mannen en vrouwen lagen in 2021 op respectievelijk 74,7 procent en 68,6 procent.
Beroepssituatie
De verschillen naargelang de woonplaats zijn groot. De kloof in werkgelegenheidsgraad blijkt het hoogst in het Brussels Gewest. 64,2 procent van de mannen op beroepsactieve leeftijd is er aan de slag, vergeleken met 55,7 procent van de vrouwen.
Ingezoomd op de gemeenten spant Sint-Jans-Molenbeek de kroon. 59,6 procent van de mannen heeft er een job, terwijl dat slechts bij 43,8 procent van de vrouwen het geval is. In Anderlecht gaat het om 63,1 procent voor mannen en 49,8 procent voor vrouwen, en in Koekelberg om respectievelijk 67,2 procent en 54,4 procent.
Ook op vlak van de beroepssituatie zijn er verschillen. Uit de cijfers van Statbel blijkt dat in het algemeen mannen vaker zelfstandige zijn dan vrouwen. Terwijl dat verschil over heel België op 5,2 procentpunten ligt, bedraagt het in het Brussels Gewest 10,8 procentpunten.
Lees meer over: Economie , statbel , werkgelegenheidsgraad