Vorst is populair bij Nederlandstaligen omdat het rustig is en vanwege de fijne cafés.

Eenvoudig Nederlands

In deze gemeentes wonen de meeste Nederlandstalige Brusselaars

Jasmijn Post, Kris Hendrickx, Renée Vervaet
© BRUZZ
06/06/2024

De gemeentes met de meeste Nederlandstaligen zijn Brussel-Stad, Jette en Ganshoren. Andere gemeentes met veel Nederlandstaligen zijn Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Gillis. Gemeentes met weinig Nederlandstaligen zijn Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem.

In heel Brussel zijn er nu meer Nederlandstaligen dan zes jaar geleden. Het aantal Nederlandstaligen is gestegen van 7,8 procent naar 8,3 procent. "Het aantal Nederlandstaligen groeit weer. Jonge Vlamingen komen naar Brussel," zegt taalexpert Mathis Saeys.

Waarom komen Vlamingen naar Brussel?

Veel Vlamingen verhuizen naar Brussel om dichter bij hun werk te wonen. De stad heeft ook goede verbindingen met bus en tram. Er is veel te doen op het gebied van cultuur en horeca. Mensen vinden het leuk om in een stad te wonen waar ze mensen uit de hele wereld kunnen ontmoeten.

Gemeentes met snelle groei

De gemeentes waar het aantal Nederlandstaligen snel groeit, zijn Vorst, Elsene en Sint-Gillis. Ook in Schaarbeek en Etterbeek komen veel nieuwe Nederlandstaligen wonen. Maar in Sint-Agatha-Berchem, Evere en Anderlecht daalt het aantal Nederlandstaligen.

Bekijk hier de cijfers over de grootste groei van het aantal Nederlandstaligen.

Waarom is Vorst populair?

Vorst is een nieuwe populaire gemeente voor Nederlandstaligen. We vroegen inwoners van Vorst waarom ze er gingen wonen. Ze vinden het fijn dat ze dicht bij de stad wonen, maar toch in een rustige buurt. Vorst is ook goedkoper dan de populaire gemeente Sint-Gillis. Er zijn in Vorst leuke cafés en mooie parken. Veel mensen gaan ook graag naar de wedstrijden van voetbalclub Union.

Bekijk hier de video met interviews met Nederlandstalige mensen uit Vorst.

Bekijk hier onze interviews met Nederlandstaligen uit Vorst (ondertitels in Nederlands, Frans en Engels).

Verkiezingen

Het is moeilijk om precies te meten hoeveel Nederlandstaligen er zijn in Brussel. Hier werd gekeken naar het aantal mensen met een Nederlandstalige identiteitskaart.

Deze cijfers zijn belangrijk voor de verkiezingen van zondag 9 juni. Ze laten zien hoeveel mensen waarschijnlijk op een Nederlandstalige partij zullen stemmen.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni