Brussel heeft al 277 dagen geen nieuwe regering. Dat is een record! Maar wat betekent dat voor de stad? BRUZZ ging op zoek naar voorbeelden.

Als er geen geld komt om huizen te isoleren, kunnen duizenden mensen hun baan verliezen.
Brussel heeft al 227 dagen geen regering: wat betekent dat voor de stad?
De ouders van basisschool ’t Regenboogje willen graag lessen na school voor hun kinderen. Ze hebben een aanvraag gedaan voor een subsidie voor lessen toneel, fotografie of programmeren na schooltijd. Maar omdat er geen regering is, is er geen beslissing over geld.
Ook andere scholen en sportclubs hebben minder geld. Ze kunnen alleen de dingen doen die al eerder afgesproken waren. Nieuwe plannen? Die moeten wachten.
Zorginstellingen, zoals rusthuizen en ziekenhuizen, hebben ook geld nodig. Er is genoeg geld om gewoon verder te werken, maar ze kunnen geen nieuwe projecten uitvoeren. Dat terwijl rusthuizen verplicht moeten verbouwen. Er zijn namelijk nieuwe regels om bewoners te beschermen tegen brand. Sommige rusthuizen willen daarom nieuwe liften bouwen, maar dat kan nu niet.
Als het lang duurt voordat de volgende regering er is, dan komen organisaties die kwetsbare mensen helpen in gevaar. Denk aan daklozen of mensen die verslaafd zijn aan drugs.
Bedrijven hebben het moeilijk
De vorige regering had veel geld beloofd om huizen beter te isoleren. Het gaat om subsidies voor bewoners of bedrijven. Dat geld is er nog niet. Veel mensen stellen daardoor renovaties uit. Daardoor hebben bouwbedrijven minder werk, en kunnen duizenden mensen hun baan verliezen.
Ook heeft Audi Brussels zijn fabriek gesloten. Daardoor verliezen veel mensen hun baan. Zonder regering is het lastig om deze mensen goed te helpen. Ook is niet duidelijk wat er zal gebeuren met de fabriek en het terrein rond de fabriek.
Grote plannen staan stil
Veel grote projecten in Brussel kunnen niet opstarten. De regering moet beslissingen nemen over het geld en de inhoud van het project. Denk aan:
- Het nieuwe Maximiliaanpark.
- De plannen voor de omgeving rond het Zuidstation en het Weststation.
- Renovatie van de tunnels, zoals Belliardtunnel en Louizatunnel.
- De bouw van Metro 3, die meer dan 4,5 miljard euro kost.
Administraties en organisaties lopen vast
Administraties zoals Brussel Mobiliteit en Net Brussel, die het verkeer en openbaar vervoer regelen, of het afval in de stad, doen hun best gewoon door te gaan. Maar er is een stop op nieuw personeel. Wie de organisatie verlaat, krijgt geen vervanging. Daardoor is de werkdruk steeds hoger.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.
Lees meer over: Eenvoudig Nederlands , eenvoudig nederlands