Een derde van de Belgische tuberculosepatiënten is afkomstig uit Brussel, waar heel wat daklozen en vluchtelingen de eindjes aan elkaar proberen te knopen. Het is in die omstandigheden dat de de bacteriële infectieziekte aan een opmars bezig is. BRUZZ nam een kijkje in het gespecialiseerde Sint-Pietersziekenhuis in de Marollen dat inmiddels al vijf jaar de strijd aanbindt tegen de ziekte.
Opmars tuberculose onder kwetsbare groepen: 'De helft heeft geen verblijfplek'
Hoewel steeds minder mensen getroffen worden door tuberculose, treft de bacteriële infectieziekte meer en meer mensen die in moeilijke omstandigheden leven, zonder onderdak en met slechte voeding. De tien bedden in het Sint-Pietersziekenhuis in de Marollen zijn dan ook het hele jaar bezet.
Maar niet alleen in slechte omstandigheden is er kans op besmetting. "Iedereen kan tbc oplopen, ook jonge mensen", zegt Marie-Christine Payen, coördinator van het tbc-centrum.
Jaarlijks worden wereldwijd zowat 10,6 miljoen mensen besmet met de ziekte en sterven 1,3 miljoen mensen aan de ziekte. Sinds de coronacrisis onder controle is, is de longziekte op weg om de dodelijkste infectieziekte ter wereld te worden.
In een recente actie klaagde de Damiaanactie aan dat drie op de vijf tbc-patiënten onvoldoende toegang hebben tot gezondheidszorg. Daardoor wordt de ziekte vaak laat opgespoord en behandeld.
Bestrijding
Daarnaast wijst de Damiaanactie er ook op dat in België 78 procent van de tuberculosepatiënten effectief genezen wordt. Dat is een pak lager dan het wereldwijde gemiddelde, waar het genezingspercentage op 87 procent ligt.
Deze cijfers tonen volgens Damiaanactie dat België er niet voldoende in slaagt om tuberculosepatiënten op te volgen tot aan het einde van hun behandeling. De organisatie vraagt daarom om meer middelen uit te trekken voor de preventie en bestrijding van tuberculose.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , damiaanactie , Tuberculose , Sint-Pietersziekenhuis