Het UZ Brussel doet al jaren aan pancreaschirurgie zonder erkenning. Dat schrijft De Tijd. Het ziekenhuis zegt in een reactie dat het intussen aan de voorwaarden voor erkenning voldoet en dat er vorig jaar een aanvraag werd ingediend.
UZ Brussel voert pancreaschirurgie uit zonder erkenning
Om de kwaliteit van een complexe operatie als die voor pancreaskanker te garanderen, besliste de overheid dat enkel ziekenhuizen die meer dan twintig van die operaties uitvoerden de ingrepen mogen blijven uitvoeren. Zo wordt gegarandeerd dat een ervaren team de operatie uitvoert, en moet het risico op sterfte verkleinen.
Maar volgens De Tijd heeft het UZ Brussel die erkenning niet, en is het wel complexe pancreaschirurgie blijven doen. Kom op tegen Kanker dringt er bij de krant op aan dat ziekenhuizen de conventievoorwaarden naleven om kwaliteit te behouden en verwarring bij patiënten te voorkomen.
'Meer dan honderd operaties'
Het UZ Brussel erkent dat het nog steeds pancreasoperaties uitvoert, maar ontkent dat de kwaliteit van hun zorg verminderd is. CEO Marc Noppen benadrukt aan De Tijd dat hoewel ze bij de start van de conventie destijds niet werden erkend vanwege het minimumaantal ingrepen, dit inmiddels is veranderd. In de loop der jaren werden meer dan honderd pancreasoperaties uitgevoerd in het ziekenhuis, wat meer zou zijn dan sommige erkende centra.
Maar alleen referentiecentra worden door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) vergoed voor deze specifieke pancreasoperaties. Desondanks zouden patiënten van het UZ Brussel geen verschil merken, omdat het ziekenhuis de extra kosten voor zijn rekening neemt, klinkt het verder. De aanvraag voor erkenning werd intussen vorig jaar ingediend.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) keurt die werkwijze af. Ziekenhuizen zonder conventie mogen geen ingrepen doen, zelfs niet als ze niet aan het RIZIV of de patiënt factureren, klinkt het. Het kabinet onderzoekt de gevolgen.
Lees meer over: Jette , Gezondheid , UZ Brussel