Week van de urologie: 1 op de 3 Belgen krijgt ooit met incontinentie te maken

LV
24/09/2024

Een op de drie Belgen krijgt ooit te maken met incontinentie. De Belgische Vereniging voor Urologie (BVU) wil met een campagne en een actie, dinsdag aan het beeld van Jeanneke Pis in de Getrouwheidsgang, extra aandacht vragen voor het probleem. "Ik zie soms mensen die vanwege de aandoening in een sociaal isolement terecht zijn gekomen", zegt dokter Thomas Adams, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Urologie.

"Bij incontinentie denken veel mensen aan baby's of ouderen, maar ook veel jonge mensen krijgen ermee af te rekenen", vertelt Adams. Hij schat dat één op de drie Belgen er ooit mee geconfronteerd wordt.

"Jongere mensen, bijvoorbeeld vrouwen na de zwangerschap, durven vaak geen advies vragen, terwijl het probleem vaak met een kleine ingreep kan worden opgelost", stelt Adams. "Het gaat dan onder meer om bijsturen van de levensstijl, kinesitherapie, medicatie of een operatie."

De eerste boodschap die de BVU tijdens de Europese week van de Urologie wil geven is: Praat erover! "Met je huisarts of met je uroloog. Ik zie soms mensen die al jaren met het probleem kampen en in een sociaal isolement terecht zijn gekomen. Dat zijn echt schrijnende verhalen", zegt Adams.

Maatschappelijke kost

Een tweede punt dat de vereniging wil aanstippen, is de maatschappelijke kost die incontinentie met zich meebrengt. Uit een Europees rapport van de European Association of Urology blijkt immers dat die op Europees niveau momenteel 40 miljard euro bedraagt per jaar.

In België ging het volgens de BVU vorig jaar om 1,6 miljard euro die verloren gaat door onder meer werkverlet, de kost van pampers en ander incontinenentiemateriaal, en medicatie en operaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid , urologie , Jeanneke Pis , incontinentie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni