Voor het eerst is er in België een micro-pacemaker ingeplant bij een pasgeboren baby. De uitzonderlijke ingreep gebeurde in het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe. Wereldwijd gebeurde een dergelijke operatie nog maar een vijftigtal keer.
Ziekenhuis Saint-Luc heeft Belgische primeur beet: eerste micro-pacemaker bij baby
De operatie volgde slechts enkele uren na de geboorte van het kind. De baby had last van een extreem lage hartslag, die aandoening was al in de baarmoeder vastgesteld.
Daarom werd vanaf de 24e week van de zwangerschap al een behandeling toegepast. Die moest de hartslag versnellen en het risico op hartfalen zoveel mogelijk beperken. Ook had de behandeling als doel de foetus zo ver mogelijk in de zwangerschap te brengen, weliswaar onder nauwlettend medisch toezicht.
Beter afgestemd
"Gezien het grote risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, schakelde het medische team over op een apparaat dat nog nooit eerder in België werd gebruikt: de micro-pacemaker van de firma Medtronic”, communiceert het ziekenhuis Saint-Luc. “Dat apparaat is beter afgestemd op het lage gewicht van de zuigeling en maakt het mogelijk om de opnametijd in het ziekenhuis te verkorten. Er moet immers geen toevlucht worden genomen tot alternatieven (intraveneuze medicamenteuze behandeling, tijdelijke pacemaker) om de hartslag vóór de operatie te versnellen."
"Aangezien deze micro-pacemaker nog nooit in België was geïmplanteerd, moest het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een overeenkomst sluiten", klinkt het nog.
Vijf weken
De teams van verloskunde, neonatologie, intensive care, kindercardiologie, anesthesie en chirurgie werkten nauw samen om de procedure direct na de geboorte uit te voeren. "De implantatie is een groot succes: de hartslag van het kind is nu normaal", aldus het ziekenhuis. De pasgeborene bracht een aantal dagen door op de kinderafdeling voor intensieve zorg en vervolgens op de afdeling kindercardiologie, maar kon relatief snel weer naar huis, net op tijd om de eindejaarsdagen met zijn familie door te brengen."
Deze implantatie is een primeur voor België en blijft wereldwijd zeldzaam: er zijn amper vijftig gevallen gemeld, voornamelijk in de Verenigde Staten, zo geeft het ziekenhuis nog mee.