De Brusselse ziekenhuizen kampen met zware geldproblemen omdat een grote groep patiënten hun facturen niet kunnen betalen. Dat zegt de Brusselse koepelorganisatie Gibbis, inhakend op de jaarlijkse nationale studie over de sector door de bank Belfius.
Drie op de vier Brusselse ziekenhuizen duiken in de rode cijfers
De cijfers van Gibbis, de federatie van de Brusselse zorgsector, schetsen een alarmerend beeld van de Brusselse ziekenhuizen:
- Drie op de vier ziekenhuizen kampen met rode cijfers, waarbij het opgetelde verlies in 2023 op 86 miljoen euro uitkomt.
- 27 procent van de onbetaalde ziekenhuisfacturen in België zijn terug te vinden in het Brussels Gewest, wat uiteraard een zware oververtegenwoordiging is in verhouding met de rest van het land.
De federatie wijst op eerdere studies die schatte dat 37,6 procent van de Brusselse bevolking risico loopt op armoede of sociale uitsluiting. Dat is meer dan het dubbele van het nationale gemiddelde.
"Deze context weerspiegelt zich in de Brusselse ziekenhuizen, die een groot deel van de sociaal kwetsbare patiënten opvangen. Deze zorg is vaak complexer en duurder, vereist intensievere sociale begeleiding en verhoogt het risico op onbetaalde facturen."
Gibbis vraagt de beleidsmakers daarom "de specifieke kenmerken van grote steden op federaal niveau te erkennen en de impact daarvan op de Brusselse zorginstellingen en hun financiering in overweging te nemen".
Kortom: specifieke compensaties voor de Brusselse ziekenhuizen die veel sociaal kwetsbare patiënten opvangen.
Nog erger dan elders in België
Gibbis publiceert zijn analyse synchroon met de jaarlijkse nationale studie door Belfius. Volgens de grootbank worden de ziekenhuizen jaar na jaar financieel fragieler en staat de sector op een kantelpunt. Van de 89 algemene ziekenhuizen in ons land sloten 34 het jaar 2023 af in de rode cijfers. Dat is ongeveer vier op de tien.
"Het is duidelijk dat de Belgische ziekenhuissector jaar na jaar financieel fragieler wordt", stellen de Belfius-economen vast. "De jongste tien jaar staat het bedrijfsresultaat van de ziekenhuizen toenemend onder druk. De financiële basis is te zwak om in de sector de nodige investeringen te doen. Het beschermt de ziekenhuizen ook niet bij de minste tegenvaller."
Twee specifieke problemen - naast het armoedeprobleem gaat het om de zware pensioenlasten in de openbare ziekenhuizen - maken dat de situatie van de Brusselse ziekenhuizen nog benarder is dan elders in het land, waarschuwt Gibbis.
Daardoor komt ook het onderhoud en de noodzakelijke transformatie van de ziekenhuisinfrastructuur in het gedrang. "Zonder investeringen en steun voor hervormingen wordt het steeds moeilijker om kwaliteitsvolle zorg te garanderen die voor iedereen toegankelijk is", waarschuwt Karel Van De Sompel, algemeen directeur van Gibbis.
Lees meer over: Gezondheid , brusselse ziekenhuizen , financieel verlies , Gibbis , Belfius , Brusselse zorgsector , Karel Van De Sompel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.