Eclectisch, zelfbewust, en goedkoop. Dat typeert de Brusselse kledingstijl onder jongeren. Zes Brusselaars geven voor de lens van BRUZZ tekst en uitleg over hun outfit en wat de keuze van sommige kledingstukken wil zeggen over de wereld en henzelf.
Emiel Viellefont
Volgend weekend vindt in Track, het voormalige treinmuseum in Brussel-Noord, de eerste Brusselse Designers Market van Tribu North W24 plaats. Ftouma Laayoune, die achter het initiatief zit, wil de focus leggen op de collecties van jonge Brusselse ontwerpers, en wil de starters een platform geven in “de bikkelharde modewereld”. BRUZZ liet zich inspireren door de inzichten van Laayoune en andere modeontwerpers die tentoonstellen, zoals Lisa De Keuleneire, en trok vervolgens de straat op om te kijken of er effectief zoiets bestaat als een Brusselse look-and-feel? Zes jongeren deden mee en wilden voor de camera de betekenis van hun outfit uitleggen. “Mijn stijl is somber, zoals de stad zelf.”
‘Een leuke outfit kan je opbeuren bij slecht weer’
“Brusselse mode is cool, praktisch en queer,” klinkt het bij Maija McGlynn (25) en Charlotte de Vries (25), twee beste vriendinnen die BRUZZ ontmoet in een koffiebar in het centrum van de stad. Beiden studeren ze aan de ULB. “Brussel is een van de meest multiculturele steden ter wereld en dat merk je aan wat mensen dragen,” zegt Charlotte. “Er is niet één stijl, jongeren brengen in hun outfits verschillende elementen samen en doen het werken.” Ook zij denken dat de veelheid aan tweedehandswinkels de mode momenteel beïnvloedt. “Brusselaars zijn erg goed in het doen lijken alsof alles wat ze dragen erg duur overkomt, maar eigenlijk is het goedkoop,” lacht Maija.
Ook het sombere weer speelt volgens Maija – die een tijdlang in Spanje heeft gewoond – een rol in de kledingkeuze. “In het zuiden dragen mensen vaak een simpele T-shirt met een rok. In België moet ik creatiever omgaan met mijn outfits, omdat ik door het slechte weer meerdere laagjes moet dragen. Mensen willen zichzelf ook opbeuren bij slecht weer en een leuke outfit kan daarbij helpen. Er is veel wat een mens niet kan controleren, maar de keuze van een outfit wel.”
“Brussel is een bijzonder artistieke stad, waarbij kleding gebruikt wordt om jezelf uit te drukken, maar ook om mensen aan te trekken die zijn zoals jij. Het kan bijdragen aan een gevoel van belonging tussen mensen van dezelfde groep,” zegt Charlotte nog.
‘Ik draag vooral kleren van mijn lief en mijn vrienden’
Bij Noah Legland (21), die BRUZZ in het centrum tegen het lijf loopt, valt vooral zijn Freitag-schoudertas op, volgens modeontwerper Ftouma Laayoune een typisch item voor de Brusselaar.
“De Brusselse stijl is een beetje somber. Het is als een spiegel voor de stad zelf, die best grijs kan zijn,” zegt de filmstudent. Legland heeft een tijdje in Montreal, Canada, gewoond, waar mensen zich veel kleurrijker kleedden. “Ik ben teruggekeerd naar Europa, omdat ik het toch te koud vond,” lacht hij.
Zelf vindt hij het belangrijk om kleren te dragen die comfortabel zitten en praktisch zijn. Toch sluipen er ook persoonlijke touches in zijn stijl. “De kleren die ik aanheb, zijn vooral van mijn lief en vrienden,” geeft hij toe. Toch is er nog een extra dimensie aan mode, volgens de jonge Brusselaar. “Mensen in deze stad dragen hun kledij ook als een schild tegen de wereld om zich heen die soms hard uit de hoek kan komen. Een karaktervolle outfit beschermt hen.”
‘Elders kleuren mensen meer binnen de lijntjes’
“Er zit niet echt een filosofie achter de stijl van de Brusselaar. Maar het klopt: mensen durven wel meer te experimenteren,” zeggen Flore Gautier (25) en Flore Levesque (25). “Bijvoorbeeld door stukken te combineren die je niet meteen samen zou verwachten, maar het resultaat klopt gewoon.” Gautier is tattoo-artieste en Levesque zit in haar laatste jaar beeldhouwkunst. Samen vormen ze een koppel.
“Op sociale media zie ik soms video’s waarin mensen vragen wat een absolute no-go is. In Brussel bestaat dat volgens mij niet. Alles kan,” zegt Levesque. Gautier knikt. “Toen ik een paar jaar geleden vanuit Frankrijk naar Brussel verhuisde, deed ik mijn best om een stijlvolle outfit te kiezen voor een avondje uit. Maar in de bar viel het me op dat niemand zich druk leek te maken over wat ze precies droegen,” lacht ze.
Ook Lisa De Keuleneire, betrokken bij de organisatie van Tribu North W24, ziet de creatieve, schijnbaar nonchalante mismatch van lagen, texturen en prints als een typisch Brussels gegeven. “In andere steden kleuren mensen meer binnen de lijntjes,” oordeelt ze. Ook in make-up en accessoires durven Brusselaars verder te gaan. “Ik hou van een maximalistische stijl als het op ringen aankomt. Qua kleding varieert mijn look dagelijks, soms erg vrouwelijk en sexy, de andere keer juist relaxed en baggy.”
Flore Gautier: “Ik omschrijf mijn stijl als een mix tussen classy en trashy.” Lisa: “Typisch voor de Brusselaar is dat kleding weerspiegelt wie ze zijn, zonder dat ze zich erdoor laten definiëren. De zelfverzekerdheid die van hen afstraalt, tilt de outfit naar een hoger niveau.”
‘Tweedehandskledij hangt vaak samen met een linkse politieke ideologie’
In de Marollenwijk komt Tim Coussement (24) op zijn wandelschoenen van het merk La Sportiva voorbij. Hij is onderweg van zijn werk naar huis. Een baggy trainingsbroek en zwarte leren jas vervolledigen de outfit. “La Sportiva of Salomon-wandelschoenen zijn geliefd bij veel Brusselaars,” zo weet modeontwerper Ftouma Laayoune van de Brusselse Designers Market van Tribu North W24. “In de stad zijn mensen vaak druk in de weer. Daarom zijn schoenen die zowel praktisch als modieus ogen erg in trek.”
“De kleren die ik vandaag draag, komen – op de schoenen na – bijna allemaal van de Vlooienmarkt op het Vossenplein,” zegt Tim terwijl hij wijst naar zijn jacket. “Veel Brusselaars geven de voorkeur aan tweedehandskleding, wat vaak samenhangt met een linkse politieke ideologie. Met je kledij wil je uitstralen hoe je denkt. Veel gelijkgezinde mensen kopiëren dan elkaars stijl en zo vind je elkaar.”
Ook de mullet, bivakmutsen en de grote invloed van queercultuur op kleding noemt Tim typisch Brussels. “Het is niet altijd heel chic of klassevol, maar dat hoeft niet,” lacht hij.
Tribu North W24 Brussels Designers Winter Market, 14 en 15 december, van 11 tot 18 uur, Track Brussels.
Info: www.track.brussels/nl-be
Lees meer over: Jongeren , Cultuurnieuws , TRACK , Mode , Brusselse Designers Market van Tribu North W24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.